Underbart är kort?

      5 kommentarer till Underbart är kort?

träkrucifix i Houtskärs kyrkaIdag firade vi högmässa i Houtskärs fina kyrka som vanligt. Jag funderade lite när jag skrev min predikan att den nog var lite onödigt kort. Men, eftersom jag inte tyckte att jag hade så mycket att tillägga fick den bli kort den här gången. Inte för att jag brukar vara särskilt långrandig andra söndagar heller. Det är helt enkelt inte min stil.

Efter högmässan samlades gudstjänstdeltagarna kring kaffebordet i korsgången och diskuterade predikan och psalmer. Jag nämnde mitt bekymmer med att predikan var så kort, men fick de uppmuntrande svaret att det är bra att den är kort, för man orkar inte hålla tankarna samlade så länge ändå. Ifall predikan är lång slutar åhörarna lyssna och tankarna far iväg, menade alla i diskussionen.

Hela gudstjänsten var kort idag, och ändå hade vi med allt viktigt, förutom en liten bit av liturgin som föll bort av misstag. Konsensus vid kyrkkaffet var att det inte var någon vits att dra ut på gudstjänsten i onödan. Processioner och andra utbroderingar fungerar inte bland den lilla skara som firar gudstjänst i vår lilla kyrka. Sådant sparar vi till de verkligt stora högtidsdagarna för att accentuera att nu är det extra festligt.

Vad gällde psalmerna var önskemålet att vi skulle sjunga flera gamla psalmer. Sådana som gudstjänstdeltagarna lärt sig i skolan. Ingen kunde ändå nämna någon favoritpsalm på rak arm, men vi konstaterade med kantorn att vi får lov att utlokalisera valet av psalmer till församlingsborna!

Vi inleder med en gång här på bloggen. Nu har du möjlighet att säga vilken psalm som är din favoritpsalm. Kom igen, berätta! Både kantorn och jag är supernyfikna!
Och, du behöver ju absolut inte vara Houtskärbo för att berätta! Alla får tycka till!

INFO: Du kan kommentera under pseudonym om du vill. E-posten ber programmet om för att kunna kolla att du inte är ett ryskt troll och ingen annan än jag ser den. Har du inte kommenterat förr med den e-postadress du uppger måste jag godkänna kommentaren innan den syns. Därför kan det ta en stund innan du ser din kommentar på sidan.

PS. Förlåt min clickbait-rubrik än en gång! 😉

5 thoughts on “Underbart är kort?

  1. Pastorn Post author

   Hej Ulla-Maj!
   Roligt att höra att du hittat till min blogg via Camillas. Välkommen!
   Janette

 1. Ulla-Maj Svanbäck

  Hej! Här ett prästbarn,som bott på Norrskata sedan över 60 år sedan. Har hittat din blogg via Camilla…svevar vidare…..,bott granne med hennes familj i Korsholm .Underbart med prästbloggar idag. Läser med stor behållning dina tankar.Fantastidkt fint att få ta del av dem. De känns så värdefulla o riktiga. Religionsfilosofi o diskussioner har hela mitt liv funnits med i tillvaron. Min pappa Lars Sigfrids var präst,min mamma,Elly Sigfrids, var teolog,men hann aldrig bli prästvigd,då hon var pensionär då de första kvinnorna prästvigdes i vårt land. Men hon fick lov att predika, muntligt i ett gathörn i Åbo. Hon har predikat i bl.a. Åbo domkyrka,i predikstolen.Psalm 527 är min favorit psalm i vår psalmbok, i Svenska psalmboken,psalmen trosbekännelsen….Jag tror på en gud…..I fortsättningen vill jag gärna följa med dina skriverier o andakter,det ska du veta,de är så värdefulla.Lycka till med din prästgärning,det finns nog behov och plats för kvinnliga präster,ska du se. Ha det så gott!! Hälsar Ulla-Maj Svanbäck,bosatt i Ingå, vistas i Åbo o Vasa också

  1. Pastorn Post author

   Ulla-Maj, dina föräldrars gamla sommarstuga i Nagu ligger ett stenkast från mitt hem. Lasse döpte min kusin 1986 och Elly minns jag som en glad dam som gillade att simma i vårt lilla träsk. Världen är liten och svenskfinland ännu mindre!
   Tack för dina vänliga ord!

Comments are closed.