Kvinnorna i mars

      Kommentarer inaktiverade för Kvinnorna i mars

Marie bebådelsedag – dagen vi firar till minne av att Maria fick veta att hon skulle få ett barn som kom till genom helig Ande och som skulle förändra världen.

På många håll har man firat med kyrkogång och våffelkalas. På Åland har man firat kyrkoherdeinstallation och jag gläder mig på distans över att Carolina i Saltvik äntligen fått sin festdag och att hon nu fått lämna bort tf. framför titeln. Jobbet har hon redan gjort i med- och motvind i flera år, men nu är hon välsignad till uppgiften! Hurra!

Har du tänkt på att mars månad på sätt och vis är kvinnornas månad?
8 mars firar vi internationella kvinnodagen.
19 mars uppmärksammas Minna Canth som kallas för den finländska feminismens moder.
Söndagen mellan 22 och 28 mars firar vi Marie bebådelsedag. (Om det då är palmsöndag som i år, eller påsk firas dagen istället en vecka före palmsöndagen)

Det är aningen ironiskt eftersom mars för tankarna till stridsguden Mars och planeten Mars som männen påstås komma ifrån i en legendarisk bok av John Gray. Men så har väl kvinnans plats mer eller mindre alltid varit genom historien, ironiskt placerad mitt i männens värld.

Marie bebådelsedag var också inspirationen för mig när jag skrev den här veckans Spaltaren i ÅU. Om du inte kan läsa den där, kan du som vanligt klicka in dig på Ordet är mitt, där jag publicerar mina predikningar och andra texter.