#minkyrka

      2 kommentarer till #minkyrka

Ska jag?   Varför skulle jag?   Varför skulle jag inte?

Jag plockar upp blogglistan #minkyrka för jag tycker det är viktigt. Församlingsvalet är i höst och valdeltagandet brukar inte vara särskilt högt i församlingarna. Många rycker på axlarna och undrar varför de ska rösta. De bryr sig inte. Därför vill jag slå ett slag för församlingsvalet. För det ÄR viktigt. Om du någon enda gång har tänkt att det bara är stofiler med förlegad världssyn som styr inom kyrkan, när du läst någon tidningsrubrik om kvinnopräster eller samkönade äktenskap, då ska du rösta. För genom att rösta kan du påverka. De som väljs in som förtroendevalda nu i höst är de som väljer kyrkomötet nästa gång. Det är kyrkomötet som bestämmer i de stora frågorna. Så du kan påverka, tro mig!

När jag hör ordet församling tänker jag: På människor i alla åldrar som samlas och trivs tillsammans. Jag tänker på personalen i församlingen som försöker sitt allra bästa för att församlingsborna ska ha det bra.

När besökte du senast en kyrka eller ett kapell och varför? Vad tyckte du? Det var veckomässan i onsdags. Där var de gamla tanterna som alltid brukar vara där. Där var konfirmanderna som ännu behövde få sin kyrkogångsbok stämplad innan lägret. Det var en fin gemenskap!

Berätta något minne om din fadder, eller berätta om något som du har gjort med ditt eget fadderbarn? Jag har fyra fadderbarn och jag är otroligt stolt över dem allihopa. Jag känner ett stygn av dåligt samvete för att jag inte engagerat mig i deras liv så mycket som jag skulle vilja men jag försöker ha överseende med mig själv. Mina egna gudföräldrar var inte heller särskilt aktiva så kanske det är ganska vanligt att inte vara så engagerad?

Om jag fick bestämma i kyrka och församling, då skulle jag satsa på: Allt det som redan görs och de unga vuxna. I många församlingar är det församlingsmedlemmarna i åldern 20-50 som faller mellan stolarna. Det är svårt att engagera dem för de har så fullt upp med allt möjligt i sina liv men jag skulle vilja ge dem någonting extra. Visa att församlingen finns till för dem också.

Visste du att kyrkan är en demokratisk organisation och att det är församlingsval i november? Tänker du rösta i valet? Känner du kanske någon som ställer upp som kandidat eller funderar du själv på att göra det? Jo, jag visste det och jag har själv varit förtroendevald. Självklart ska jag rösta! Jag vet inte ännu vem som tänker kandidera men jag är övertygad om att jag känner många av dem. Jag funderade en liten sekund på att ställa upp själv men jag tror jag ska koncentrera mig på mitt arbete den här perioden i alla fall.

Om du funderar på nåt angående församlingsvalet så kan du skriva en kommentar och fråga eller rycka mig i armen när vi ses. Det allra viktigaste du behöver komma ihåg är att din röst behövs!

2 thoughts on “#minkyrka

 1. Sussi

  “Den som inte intresserar sig för politik riskerar att bli styrd av idioter”
  Jag har alltid tyckt att de som skriver ut sig ur kyrkan pga något missförhållande I själva verket gör det värre eftersom kvar blir då endast de med mossiga och “fel” åsikter.

  Därför är jag envist kvar och försöker bidra mitt lilla strå till att vända den enorma skutan I endel frågor.

  1. Pastorn Post author

   Så klokt Sussi! Det är just sådär man behöver tänka om man vill ha förändring till stånd. Skutan Kyrkan girar långsamt men den går stadigt framåt ändå.

Comments are closed.