I himmelen, i himmelen

      Kommentarer inaktiverade för I himmelen, i himmelen

Senaste söndag firade vi högmässa med folkmusik i Houtskärs kyrka. Den bandades och gick också ut i radion senare samma dag. Man kan ännu lyssna på den på YLE Arenan ända fram till 22.7.2024.

Den här mässan var ett projekt jag och församlingsmusikern talat om länge och nu blev det läge att genomföra det tillsammans med Houtskärs egna spelemän. Mässmelodierna i mässa 2a är baserade på en melodi från Houtskär, så vi ville lyfta fram den i samband med årets spelmansgudstjänst. Vi övade flitigt och spelmännen (och kvinnan) bidrog dessutom med tre melodier från Houtskär. Tyvärr blev teknikern tvungen att helt lämna bort den sista melodin, Houtskärsvalsen, från radiosändningen och det harmar naturligtvis. Men de som deltog i kyrkan fick njuta av spelmanslagets fina framförande.

Mässan blev alldeles underbar. Församlingsborna sjöng och läste högt med i bekännelser och böner. För det hade jag strängt uppmanat dem till – så de vågade inte annat. Dessutom föste jag bestämt fram alla i kyrkan så att vi satt rätt samlade, vilket underlättade för ljudupptagningen för radion och gjorde det lättare att sjunga. Gemenskapen hördes!

Både jag och kantorn kände att vi nästan var i himmelen under den här mässan. Så här ska en mässa firas!

Det har tagit tid och det har varit lite jobbigt att få ihop allting inför radiogudstjänsten, men det blev så bra att det verkligen var värt mödan. Nu känner jag att sommarens största projekt är undanstökat och det väntar bara ett litet skribaläger och ett par konfirmationer innan semester.