Semester eller full rulle på jobbet?

      Kommentarer inaktiverade för Semester eller full rulle på jobbet?

Vi är nu mitt i juli, och det händer sig rätt ofta att de jag pratar med frågar om jag har någon semester. Visst har jag det, men från mitten av augusti. Just nu njuter jag av att får vara i tjänst.

För det är verkligen trevligt att vara i tjänst under sommaren. I Houtskär prövar vi på sommarverksamhet som vi inte haft tidigare och det är spännande att se hur det utfaller.

På tisdagseftermiddaganr mellan 14 och 16 har vi öppet hus café på prästgården. Det håller på från midsommar till slutet av juli. Vi har blivit tagna på säng med mängden besökare, men vi kan konstatera att de flesta är utsocknes. Det är jättetrevligt med alla människor som kommer från när och fjärran, även om det var inte den primära tanken med verksamheten.

På ondagskvällarna efter midsommar, juli till slut har vi aftonbön i kyrkan kl 18. Hittills har den lockat ungefär lika många deltagare som det kan vara en vanlig söndagsgudstjänst. Det är ett bra resultat med tanke på hur upptagna skärgårdens invånare är under juli månad.

Sen övar vi med spelmanslaget och sångare inför högmässan med folkmusik som ska bandas för radion den 23.7. Vi har valt att lyfta fram mässa 2, som baserar sig på folkmelodier. Det är jättespännande och kommer att bli jättefin – men en hel del jobb är det för att allt ska klaffa som det ska. Pricka in den i din kalender och kom på plats och ställe och upplev den om du bara kan!

Mellan varven har jag fått  stå på marknader och marknadsföra församlingen. Fira högmässa i Nagu. Hålla helgmålsbön vid klockstapeln och friluftsgudstjänst ute vid Roslax storstrand. Förrätta jordfästning i Pargas. Uppvakta ett födelsedagsbarn på Iniö och senast i kväll firade jag veckomässa i Pargas kyrka. Det är mycket varierande att jobba under sommaren!

Ibland känns det som att det är så varierande att jag har svårt att hinna sitta ner och tänka ordentligt. Evangelietexten kan kännas utmanande och predikan blir svår att få till. Senaste söndags predikan suckade jag en del över. Men, så upptäckte jag en ny infallsvinkel och hittade vad jag ville säga. Och rita!

Plötsligt blev det jätteroligt att forma pedikan när jag ville inleda med tre teckningar. Om du blir nyfiken kan du klicka in dig på Ordet är mitt och läsa mitt manuskript och se på teckningarna som jag fotat och lagt in med texten. Kanske det ger dig också ett nytt perspektiv?

Variationen i jobbet är både en välsignelse och ett gissel eftersom våra kyrkor befinner sig på olika öar som det tar olika länge att nå. Men ikväll var det en välsignelse att få fira veckomässa i Pargas. Vi var inte många, men det spelade mindre roll. Det var en viktigt stund för oss alla. Det var innerligt och berörande. Så som det är, när det är allra bäst att få tjäna som präst.