Tacksamhetslistan

      Kommentarer inaktiverade för Tacksamhetslistan

Jag har en väninna som varje kväll lägger upp tre saker hon är tacksam över på sin facebook-sida. Hon började med det när hon kände att allt hon läste var så negativt att hon behövde påminna sig själv om att det trots allt finns goda saker i livet. Speciellt nu när livet plötsligt blev så annorlunda.

Precis som att det är helande att gråta är tacksamhet något som förbättrar livskvaliteten. Att mitt i allt elände fokusera på det som ändå är bra, oberoende av om det är så trivialt som att glädjas över att man andas, att solen gick upp eller att en fjäril flög förbi ens fönster, så är tacksamheten en möjlighet att inte gräva ner sig i negativitet. Inte för att mina exempel egentligen är triviala. Fråga någon som är svårt sjuk! De sakerna är bara triviala när man mår bra och inte kämpar med några svåra problem.

Och det är kanske på den nivån vi behöver börja? Att notera att vi kan andas och kan njuta av solskenet och den flygande fjärilen. För om vi börjar notera de små sakerna så blir kanske de större sakerna ännu mera förunderligt goda? Och vi får ett annat perspektiv på våra problem.

Det kan hända att man inte vill skriva ut vad man är tacksam för åt alla, men man kan ju notera dem i sin kalender eller börja en tacksamhetsbok, en ny typ av dagbok. Det behövs kanske bara tre ord per dag. Det kan ju inte vara så svårt – eller?

Idag är jag tacksam för:

1) att jag har det så bra med jobb, hem och familj.

2) att jag har mat på bordet varje dag.

3) att jag har en ledig dag och får göra bara det som jag själv vill. TGIF!