Forum som oas

      Kommentarer inaktiverade för Forum som oas

Det har ordnats Forum för präster och vilken oas det har varit! Vi var inte så väldigt många för tydligen har infon gått många förbi. Den här gången var andra gången det ordnades, och jag hoppas verkligen att det ska bli en årligen återkommande träff!

På programmet stod inspiration för att predika i en mångkulturell församling. Nu kanske du undrar att hur många av Borgå stifts präster som verkar i en mångkulturell omgivning, men mitt svar är att samtliga gör det. På sätt eller annat. Man kan ju tänka att vi alla människor är olika och samtidigt väldigt lika. Som inspiratör var kyrkoherden Malin Strindberg från Skärholmens församling inbjuden och visst fick hon oss att tänka i nya banor. Härligt! Det här var exakt det jag saknat.

Andra dagen funderade vi tillsammans kring prästens vardag. Stiftssekreteraren för personalvård Virva Nyback bad oss måla vår vardag och det blev en hel massa olika konstverk. Mitt eget ser du här:

Men det är verkligen fascinerande hur olika vi målade vår vardag. Här ser du tre andra prästers verk. Efter att vi målat fick vi sätta oss i grupper och dela våra tankar kring våra konstverk och vår vardag. Fast bilderna ser olika ut och fast vardagen är olika för olika präster hade vi ändå många gemensamma beröringspunkter i våra berättelser.

 
Som du ser av bilderna är prästers jobb mångfacetterade och sammanhängande på samma gång. För någon känns det som att man behöver sätta sig under ett träd och läsa. Eller är det en vulkan? För någon ser det ut som ett lapptäcke och för någon består arbetet av olika element som ändå hänger ihop på nåt sätt.

Att få träffa andra präster med olika uppgifter och olika antal arbetsår i bagaget är härligt. Vi var nog alla rörande överens om att det här är just vad vi behöver. Att få dela, ventilera, jämföra och uppmuntra gör gott när man snurrar på i sina egna cirklar för det mesta.

 

Tredje dagen fick vi höra om hur det kan fungera med modularbetstid. Andliga arbetare har ju inte arbetstid och ibland är det problematiskt. Det finns de som arbetar nästan ihjäl sig och det finns de som inte gör just något alls. De allra flesta ligger ändå någonstans däremellan. Men sen är det ju också det här med att präster bara jobbar på söndag… Med modularbetstid och planering av arbetet visualiserar det för andra att präster kan ha väldigt mycket jobb hela veckan. Det var väldigt nyttigt att få höra om hur de försök som finns har utfallit och upplevts! Exakt det här behövde vi!

Mellan varven vankades det god mat och många samtal om smått och stort. Att få komma bort hemifrån på “hotellsemester” var exakt det vad jag behövde!

Jag kanske inte behöver säga det, men jag är verkligen nöjd! Tack alla inblandade för de fina dagarna!