Same, same but different.

      Kommentarer inaktiverade för Same, same but different.

Att läsa veckotidningar tycker jag att är en lagom lättsmält sysselsättning när jag vill vila min hjärna. Det är lite hjärta och smärta, lite recept, lite goda råd och några livsöden. På senare tid har det dykt upp en ny kolumnist i min veckotidning. Hon beskrivs så här:

Gordana Biernat är en tänkare, författare, föreläsare och visdomskälla. Hon är en av Oprah Winfreys 100 Supersjälar – ”SuperSoul100” – en grupp på 100 upplysta ledare och visionärer som använder sin röst och talang för att höja medvetandet bland människor i världen. Källa

Av den beskrivningen ska vi väl förstå att hon är en person som har något viktigt att säga. Visst, hon skriver helt okej texter och hon vill väl försöka få läsaren att “att finna sitt Högre Jag och leva sin fulla potential” men när jag läser hennes texter blir jag störd på att det hon säger har man inom kristendomen redan känt till hur länge som helst. Mycket av vad Gordana skriver kunde vara en kristen text där man redigerat bort orden Gud, Jesus och den heliga Anden.

Inte nog med det. Tidigare lanserade man in min veckotidning någon som kommit på den geniala idén om att leva sitt liv enligt 6+1 metoden. (Jag minns inte längre vem det var.) Det vill säga jobba och hålla igång i sex dagar för att sedan vila på den sjunde. Hmmm…. Har du hört om den metoden förr? Tänkte väl det. Du kan slå upp 1 Mos 2:1-3 och 2 Mos 20:9-10 ifall du vill kolla upp ordalydelsen.

Jag tycker att det på nåt sätt är väldigt komiskt att religioners klokhet lyfts fram så här i ny förpackning och utan ett ord om religion. Samtidigt blir jag väldigt ledsen över att det ska behöva vara så här. Religion har på något underligt sätt fått en stämpel av att var problematisk, farlig och till för mindre intelligenta personer.

När religion utövas fanatiskt och man väljer bara vissa ställen ur den heliga skriften man vill ta fasta på och när man tolkar texterna på ett för sig själv förmånligt sätt, då kan religionen bli osund och i värsta fall farlig. När man utövar religion på ett öppet och sunt sätt blir den till en positiv kraft i livet som bär också när livet känns tungt och hopplöst.