Med Jesus i båten, vågar prästen sig ut på vågorna

      Kommentarer inaktiverade för Med Jesus i båten, vågar prästen sig ut på vågorna

Jag börjar så småningom kapitulera inför att jag kanske är rätt ensam om att köra min egen båt till jobbet på olika öar. Jag frågade i några grupper för präster på Facebook om det fanns nån annan och den enda egentliga kollegan som nämndes var prästen på Kumlinge. Kanske det faktiskt är ovanligt för präster att köra omkring med båt i arbetet?

Hur som helst, jag kör inte båt för att vara speciell, utan för att det är roligt och praktiskt. Ursäkta, praktisk och ibland roligt. Ifjol i augusti var det inte roligt, för det blåste mera än jag egentligen gillade. Idag var det åter ungefär lika blåsigt och jag skulle åter till Iniö för att hålla gudstjänst. Den här gången visste jag att jag klarar av vädret, men ändå var det spännande och inte jätteroligt.

Att köra från punkt A till punkt B är inte så invecklat fast det blåser och går vitor på vågkammarna, men när man kommer fram och ska ta i land kan det bli både spännande och besvärligt. Särskilt när man är ensam i båten.

Idag hade jag problem att få båten till bryggan vid prästgårdens båthus i Houtskär, men man lär sig och till slut fick jag båten förtöjd. När jag lite senare kom till Norrby i Iniö var det fullt vid bryggorna och vinden pressade på. Som tur var fanns det folk vid kajen som hjälpte mig att ta i land och ett båtlag gav mig förtur när en båt lämnade sin plats vid kajen, för att de såg att det var prästen som kom. Underbara människor, och som tur var fick de också genast plats vid kajen. Ändå ogillar jag att få fördelar för att jag är präst, men den här gången tog jag tacksamt emot den hjälp jag fick. För hjälp kan vi alla behöva ibland!

När jag lade ut för hemresan var det också lite utmanande, eftersom vinden fortfarande pressade båten in mot land, men jag lyckades komma iväg utan att köra upp på land eller kvadda min egen eller någon annans båt.

För varje resa jag gjort har jag lärt mig mera om hur jag ska hantera min båt. Mycket får jag tillskriva tur, Guds försyn och lyckliga omständigheter, men ett litet hum om vad jag sysslar med börjar jag ha. Övningarna fortsätter.

Den här bilden är från en annan dag när det verkligen var ett nöje att vara ute på havet med båten.