Klättrar på karriärstegen

      2 kommentarer till Klättrar på karriärstegen

Idag hade jag ett mycket trevligt introduktionsmöte med personalavdelningen där vi gick igenom saker som kan vara bra att veta och känna till. Det som fick mig att haja till var när personen jag talade med konstaterade att jag gjort min karriär inom kyrkan. Har jag gjort karriär?

Jag skulle aldrig ha använt det uttrycket. Jag tänker bara att jag har jobbat rätt länge inom kyrkan vid det här laget. Men nu när jag smakar på uttrycket och funderar på min resa så kan jag ta till mig ordet karriär. Ja, jag har gjort karriär inom kyrkan.

Enligt mina papper har jag börjat som vikarierande församlingsmästare den 1 maj 2001 i Nagu församling. Då visste jag rätt lite om både jobbet och kyrkan. Sju månader senare fick jag fast anställning. När det blev möjligt vidareutbildade jag mig och avlade yrkesexamen för kyrkvaktmästare. Efter nästan åtta år i samma tjänst sökte jag mig vidare.

Jag trodde att jag ville göra någonting annat. Det tog inte länge innan jag insåg att jag ville vara en verksam del av kyrkan. Under de tre år som jag inte jobbade i en församling blev jag förtroendevald i församlingen och började studera teologi vid sidan om jobbet. Jag sökte min väg tillbaka.

Våren 2012 fick jag åter ett arbete inom kyrkan. Den här gången blev jag vaktmästare i Pargas. Men de teologiska studierna jag inlett hade gett mig aning om en annan väg. Jag fick möjligheten att inleda teologistudier på heltid hösten 2014, men jobbade i samfälligheten på somrarna som ambulerande, vikarierande vaktmästare.

Våren 2018 var studierna avklarade och jag sade upp mig från vaktmästarjobbet för att bli prästvigd. Som präst har jag tjänat i Pargas, på Kimitoön och i Houtskär.

Nu har jag då en deltidstjänst på viss tid vid Kyrkostyrelsen och jag kan säga att jag gjort karriär inom kyrkan. Eller som min pappa älskar att säga: Jag har jobbat mig uppåt från gravens botten. För som församlingsmästare var jag med och grävde gravarna. Jag har bokstavligen stått på gravens botten.

När jag nu ser tjugo år bakåt har det varit en mångskiftande väg jag gått. Jag har lärt mig otroligt mycket och jag är glad för hela vägen. Om Gud vill, världen står och jag får ha hälsan har jag minst 20 år kvar framför mig. Det ska bli roligt att fortsätta göra karriär inom kyrkan.

2 thoughts on “Klättrar på karriärstegen

  1. senitha

    Jag har inte varit inne på din blogg på ett tag, men sen hamnade jag i kyrkpressen via en länk och såg artikeln om dig. Upptäckte att vi har något gemensamt. Tänk att jag också börjat på kyrkogården! I några år som säsongsanställd och även som sommarjobb medan jag läste teologi. Trivdes jättebra med det också.

    1. Pastorn Post author

      Så roligt att du hör av dig och att du också börjat från grunden! Det är värdefullt att ha ett helhetsperspektiv på församlingen i jobbet. Det är viktigt och givande arbete som “markpersonalen” utför. Det är grunden för allt annat.

Comments are closed.