Julstämning sökes!

      3 kommentarer till Julstämning sökes!

Det är så mörkt och trist att jag tappat julstämningen. Hemma står julgranen redan i knuten och i radion skrålar julsångerna, men lika tusan så skulle jag kunna kasta ut allt och gömma mig under en filt några veckor framöver.

I lördags blev det en utflykt till närmaste shoppingcenter och jag fick nästan torgskräck och panik. Planen på att besöka julmarknaden regnade bort på vägen och tanken på att sjunga de vackraste julsångerna i domkyrkan slog jag ur hågen. Så mycket julpynt, så många människor och så fel känsla! Det blev en snabb reträtt till hemmets lugna vrå.

Den här veckan inledde jag med att göra hembesök och dela ut julblommor och jultidningar. Först tänkte jag att det är ett hopplöst företag, eftersom min inre mätare för julstämning står på minus, men besök efter besök fick min inre mätare att sakta börja stiga. Inte kan jag säga att den är på topp än, men det finns hopp för att det ska ta sig tills det blir jul!

Efter några besök kunde jag plocka fram häftet med de vackraste julsångerna och sjunga någon julsång för dem jag besökte. För många är det svårt att ta sig till något evenemang så då kan en julsång ge en extra glimt av jul. För att inte tala om vad det gör för mig, att få sjunga för den som är ensam! Den inre mätaren tickar tappert uppåt för varje sång.

Nu blir det en ledig dag innan det blir dags att ta tag i förberedelserna för julgudstjänster och allsångstillfällen. Måtte min inre julstämningsmätare få lite fart så att jag hittar de rätta, glada orden att säga den närmaste veckan!

3 thoughts on “Julstämning sökes!

 1. ami ahlgren

  Tack för ditt lilla kåseri , har absolut ingen julkänsla …..sitter och hör på regnet….skall det aldrig sluta ? Tack för att du satte ord på känslorna som säkert många har nu.

 2. Mari Nurmi

  De e nog så att den egna julstämningen inte alltid går i takt med kalendern eller med samhället. För mig väcks julen i mitt inre genom att få göra saker tillsammans med hustrun. Plocka fram varje adventsvecka lite till, baka o laga julens godbitar. Samlas med vänner och familj.

  1. Pastorn Post author

   Gemenskap är nog en nyckel till stämning och sen allt det där som “ska vara” för att göra julen. Varje familj har sina egna traditioner och de är viktiga. Fast samtidigt så kommer julen oberoende av allt vad vi gör eller låter vara ogjort.

Comments are closed.