Långfredag

      Kommentarer inaktiverade för Långfredag

bild: Pixabay

Långfredagen är kyrkoårets tyngsta dag. Lidandet och döden är påtagligt nära. I gudstjänst och andakt får vi höra texter som dels förutspår det som komma skulle och det som verkligen hände. Det finns inget sätt att värja sig för ondskan, offret, lidandet, omsorgen och döden.

Psalmernas melodier understryker alla de känslor som lyfts fram idag. Orgeln står också tyst denna lidandets dag, vilket ännu mera understryker det nakna, råa och oundvikliga. En psalm som jag sjungit många gånger är nummer 67 Skåda skåda nu här alla. För mig är det långfredagspsalmen nummer ett. Eftersom den inte ingick i dagens andakt vid Jesu dödsstund i Houtskär kyrka idag, spelade jag in den en kväll tidigare i veckan. Här sjunger jag första och sista versen.