Årskrönika

      Kommentarer inaktiverade för Årskrönika

Många, speciellt bloggare, har en tendens att summera året vid årsskiftet. Jag gjorde det i fjol och när jag nu kollade in det inlägget i min gamla blogg tyckte jag att det var ett toppen sätt att göra en snabbgenom gång av året som gått. Alltså gör jag det i år också! Ifall du inte följt mig så länge får du nu, om du väljer att följa länkarna och läsa inläggen, en inblick i vad jag skrivit i min tidigare blogg som handlade om studietiden.

VARNING: Det här blir ett lååååångt inlägg… (och ännu längre om du vill läsa alla inlägg jag länkar till.)


Höjdpunkter ur min kalender under året 2018. (länkarna går till de inlägg där jag skrivit om saken och bilderna kan man klicka på för att se dem i större format)

Året inleds med graduskrivande. På bloggen vädrar jag min frustration och min skrivarglädje.

10 januari – I min kalender står det att jag ska besöka pastorskansliet i Dragsfjärd. Det är ännu hemlig vad jag ska göra där och i bloggen skriver jag om något helt annat…

15-16 januariFacebook redaktionen sammanstrålade i Sibbo skogarna för en välbehövlig terminsstart. En liknande utlovas om några veckor igen och det ska bli kul!

22 januariskriver jag om hur härligt det är att träffa sina vänner. Nu ska jag ta nystart med att träffa vänner – jag lovar! (Oj, här blev det visst ett nyårslöfte!)

4 februariKyndelsmäss! Det är en härlig helg som alltid gör mig glad. Den här gången fick jag träffa en härlig ung man. Visst är han söt där han sover med Kyrkråttan på mammas arm?!

12-25 februari – Jag gjorde min själavårdspraktik i Vasa hos sjukhusteologerna där. Det var två intressanta och lärorika veckor. Fast jag undrar om jag ens ännu heller vet vad själavård riktigt är…

23 februari – Mitt i praktiken skrev jag en kolumn som kallas Spaltaren. Den här gången hade jag extra svårt att samla tankarna så jag bad om hjälp av mina vänner på facebook. Praktiskt och fungerande!

28 februari – i min kalender står det TILL HITIS och den här gången vågar jag nämna något i bloggen. För det besöket kändes väldigt bra. Jag kände mig välkommen och jag kände att jag kunde passa in där.

8 mars – jag hyllade en urkraft till kvinna på bloggen och höll föredrag för Marthorna i Nagu om “kvinnoprästproblematiken” som de valde att kalla ämnet.

10-11 mars – var det fest i Borgå för att fira att både kvinnor och män fått bära prästämbetet i 30 år. Det blev en lång rapport i två delar. Del ett och del två. Jag deltog med glädje, och kände mig samtidigt lite udda eftersom jag inte ännu var prästvigd.

18 marsJag kunde avslöja att jag skulle få verka som predikobiträde några söndagar i april och maj i Houtskär. Nu på randen till det nya året känns det som om “nån” hela tiden tänkt att det är dit jag ska…

12 april – Till påsk skulle jag ha gradun klar och det blev den nästan. Nu kunde jag meddela att den fick lov att vara klar. För med facit på hand hade jag kunnat fila lite till men det fanns det inte tid för. Good enough tänkt jag och var nöjd.

19 april – nu går det undan med fart. Jag var till Borgå och provpredikade för domkapitlet. Följande dag var det dags för tyst retreat på Snoan. Det behövde jag nog verkligen då.

24-25 april – Jag fick för mig att reda ut diverse regler och begrepp kring prästämbetet. Fortfarande matnyttiga inlägg för den som undrar hur saker och ting hänger ihop kring att bli och vara präst.

28 april – Nu kunde jag äntligen avslöja vart det skulle bära av sen. För det var ju många som undrat och spekulerat kring var jag skulle börja min prästbana.

9 maj – Pro gradu avhandlingens bedömning. Jag är nog ännu också ganska stolt över mig själv.

19 maj – Jag synade lägenheter i Dalsbruk. I efterklokhetens svaga ljus skrattar jag rått åt mina tankar då. Det blir skäl att återkomma till vissa saker senare…

24 maj – En riktigt stor milstolpe i mitt liv. Jag fick mitt examensbetyg och kan titulera mig TM. Och, jag fick det officiella beslutet från domkapitlet att det blir prästvigning.

27 maj – Min gamla blogg har tjänat sitt syfte och det blir dags att ta farväl och flytta vidare.


Det här året har varit så innehållsrikt att det inte går att sammanfatta i ett inlägg! Jag tar paus här, där bloggandet byter adress. I nästa inlägg kommer resten av årets sammanfattning.