Att vara ringrostig

      Kommentarer inaktiverade för Att vara ringrostig

Det börjar vara ett tag sen jag skrev en predikan senast och nu när jag åter tog tag i förberedelserna för en predikan hann jag också reflektera över vad jag tänkte och kände under processens gång. Jag hade över en månad tid på mig från det att jag tackade ja till uppdraget till dess att predikan skulle levereras. Det är tid man sällan och aldrig har i en liten församling som ensam präst där man predikar så gott som varje söndag.

Jag började med att läsa evangelietexten. Sen gick det en tid och jag läste den igen. Sen letade jag fram en bibelkommentar och läste där. Några aha upplevelser gav författaren mig och några tankar plockade jag med mig. Sen kändes det svårt. Det blir liksom svårt när man tänker för mycket. Jag verkar ha en speciell gåva att tro att allt är mycket invecklat och svåruppnåeligt.

Vad är det rätta att säga om den här texten? Jag tvivlar ofta på om jag förstått rätt. Hur kan jag vara säker på att jag inte vilseleder någon med det jag predikar? Hur kan jag vara säker på att jag förkunnar Guds ord rätt så som jag lovat göra när jag blev prästvigd? Åh, du ser, när jag börjar tänka, så trasslar jag in mig och rör mig på djupa vatten.

Så en dag när jag var ute på promenad trillade en tanke in i min skalle. Evangelietexten talar om synd. Jag har flera gånger fått diskutera varför det pratas så mycket om synd i kyrkan med personer som inte är särskilt kyrkvana. Så självklart är det där jag ska börja min predikan! Ack ja, även jag tänker åter en gång tala om synden i predikan…

Okej, så jag har en början och jag vet vilket budskap jag vill komma med, men sen då? Det är frustrerande att inse att jag är ringrostig! Jag har sagt det förut, predikoyrket är ett hantverksyrke. Goda predikningar föds inte ur intet, de kräver timmar av övningar och arbete. Tur att jag får orsak att träna igen!

Det går en tid. Jag känner att jag har en plan och vet vad jag vill säga. När jag sen sätter mig ner för att verkligen sätta mina ord på pränt kommer jag inte vidare. Jag kan inte inleda med att prata om synden. Sedan jag senast försökte jobba med texten har jag hunnit ha ett möte med liturgen där vi talade om psalmerna och texterna. Jag har hunnit fundera på ett inlägg på söndagens tema till facebook, fått fundera om och göra ett nytt.

Nu känner jag att jag har umgåtts med söndagens texter så mycket att jag kan hitta min röda tråd i dem. Istället för att fokusera på endast evangelietexten väver jag ihop alla dagens tre texter. Jag känner att någonting bubblar i mig och vill bli sagt.

På söndag predikar jag i gudstjänsten som börjar kl. 12.00 i Åbo domkyrka. Du kan vara med var helst du befinner dig via länken till den virtuella kyrkan. Agendan för gudstjänsten finns också på nätet. Klicka här så öppnar den sig. Väl mött!