Grått, gråare, november.

      2 kommentarer till Grått, gråare, november.

Idag njuter jag av det gråa. Det är en vila, ett lugn utan krav. Jag inser att det är en nåd och en gåva att få vara ledig från jobbet i november. Jag behöver inte rusa iväg till ett jobb före gryningen och jag behöver inte komma hem utschasad när det redan är mörkt. Jag har tid och möjlighet att gå ut i duggregnet mitt på dagen och bara vara i det gråa.

Det är många som lider av mörkret. Jag känner också av det, men kanske inte så allvarligt ändå. Det som tröstar är att tända ljus. Levande ljus, ljusslingor, dagsljuslampor – vad som helst bara det lyser! Och i söndag tänder vi det första ljuset i adventsstaken. Nu är det några veckor kvar till jul och den tiden brukar gå i ett huj, för det är ju så mycket man ska hinna med före jul.

Men måste man hinna med allt före jul? Eller räcker det med att göra lite mindre? I år blir kanske julen inte så som den brukar för många av oss. Kanske det är en möjlighet att skala bort en del måsten?

Det finns många som känner sig ensamma och besvikna på att inte få träffa alla de nära och kära som brukar höra julen till, men om vi skalar bort en del måsten och bara är, kanske vi kan hitta en förnöjsamhet i det vi ändå har? Vi kan låta längtan få överväldiga oss en stund. Vi får gråta en skvätt och känna oss ynkliga, besvikna och arga. För att sedan låta det falla undan och ta vara på det goda som ändå finns. Tänd ett ljus och fokusera på lågan. Hur stort mörkret än är, tvingas det undan av en enda liten ljuslåga. Ljuset ger oss hopp om att det kommer en ljusare tid igen.

2 thoughts on “Grått, gråare, november.

  1. Annica

    Känner flera som är helt ensamma under julen och jultiden. Har en vän som inte har några släktingar alls,hon är helt ensam. Hoppas jag kan träffa min familj som vanligt trots corona eländet. Är extra glad denna jul att jag inte är ensam och över att jag har min familj. Viktigast med julen är inte att handla julklappar som en galning och laga en massa mat. Skickar julkort och varma tankar till mina släktingar som bor längre bort. I år tycker jag det är extra viktigt att tänka på alla ensamma.

    1. Pastorn Post author

      Jag håller med dig. Julen handlar inte om att shoppa och stressa utan om gemenskap. I år är det nog som du säger extra viktigt att komma ihåg dem som är ensamma. Kanske ringa ett extra samtal och prata bort en stund med någon man inte annars brukar ringa på julen?

Comments are closed.