Grunda en egen kyrka?

      Kommentarer inaktiverade för Grunda en egen kyrka?

Här om dagen fick jag ett skämtsamt förslag om att jag kunde grunda en egen kyrka, nu när jag inte har något jobb. Personen ironiserade över att man lär tjäna bra på fattiga, rädda och ensamma människor och nämnde en sekt i USA som slutade med katastrof.

Den här kyrkan har stått stadigt sedan 1400-talet och står förhoppningsvis kvar länge än

Nej, jag är inte funtad så att jag skulle starta upp någon egen kyrka. Jag trivs bra i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Den må vara ett styvt och stelt skepp med tungrodd byråkrati, men den står stadigt i den föränderliga tidens ström och livets stormar.

Att det sen finns människor som är funtade så att de verkligen strävar efter att utnyttja fattiga, rädda och ensamma människor för sina egna syften är förskräckligt. Det övergår fullständigt mitt förstånd hur man kan syssla med sådant.

Samtidigt sticker jag inte under stol med att det finns saker i vårt kyrkosamfund som jag skulle vilja ha ändring på, men att grunda eget är inte en väg till förändring i kyrkan. Som jag ser det är lösningen att stanna kvar, samla likasinnade och jobba för att få förändringen till stånd.

Om vi ser i backspegeln så har kyrkan förändrats. Ibland oändligt långsamt, ibland i lite snabbare takt, men förändringen finns där. Och förändringen har skett för att kyrkans medlemmar, förtroendevalda och anställda har kommit till gemensamma beslut genom hårt arbete och oändliga diskussioner – inte genom att många har skrivit ut sig i protest eller att någon skulle ha dragit igång en egen kyrka.

Så om du tänker att du inte har någon makt i kyrkan, att du bara är en ensam röst, så ska du tänka om. Du ska inte tystna utan höja rösten. Tala om vad du tycker och tänker så att andra kan höra det. För det finns antagligen andra som är av samma åsikt och som väntat på att höra en röst säga det de tänker. När du vågar stå för din åsikt börjar förändringen.

Alla körer består av enskilda röster som kommit samman. Varje val avgörs av enskilda röster som vill samma sak. Utan enskilda röster som vågar ljuda kommer aldrig en förändring till stånd.

Jag är redan i den kyrka där jag vill vara – även om jag inte har en anställning i den för tillfället – så är jag en del av den kyrkan.