Ketchupseffekten

      4 kommentarer till Ketchupseffekten

Jag hade inte tänkt hålla någon paus här på bloggen, men dagarna bara rasslar förbi och nu helt plötsligt är det påsk! Det har varit full rulle med mycket program och mycket att förbereda. En kort, men intensiv magsjuka stal dessutom ett par dagar av mig. Så jag har inte ens tänkt på att bloggen saknat min närvaro.

I går, på långfredagen, kulminerade det som jag och församlingen förberett oss för en längre tid. Långfredagens gudstjänst radierades. Det vill säga den spelades in och sändes en stund senare i radion. För att allt ska klaffa behövs det bokstavligen minutiös planering.

I en sådan här blankett fyller man i varje del av gudstjänsten. Inte nog med att allt ska noteras så att teknikern vet vilken mikrofon som behövs, utan allt ska även klockas så att man vet hur länge varje del tar.  Vi har sjungit psalmerna med tidtagaruret i hand och jag har läst och sjungit alla mina delar med tidtagaruret i handen. Jag har skrivit ner varje ord jag tänkt säga under gudstjänsten, för en sådan här gång finns det väldigt lite utrymme för improvisation.

Långfredagens gudstjänst är lite extra utmanande att göra för radion eftersom vi inte använder några instrument. För att underlätta en aning för alla som deltog tog jag emot församlingen när de kom till kyrkan och schasade fram dem i kyrkan så att vi satt närmare varandra än en vanlig söndag. När man sjunger utan ackompanjemang är det lättare om man hör varandra så att den gemensamma sången stöder den enskilda sångare. Ett stort tack till församlingsborna som snällt satte sig på andra platser än vanligt! Vi gjorde en bra gudstjänst tillsammans för radion och jag tror att det blev en bra gudstjänst för alla som var på plats också.

Skulle det vara så att du inte hört gudstjänsten, men vill göra det, så finns den på Arenan.

Dessutom råkade det sig så att en intervju med mig publicerades i Åbo Underrättelser på långfredagen. Artikeln är bakom betalmur, vilket betyder att man behöver prenumerera eller köpa tidningen för att läsa.

Det känns lite konstigt att läsa om sig själv i tidningen, men samtidigt tänker jag att det också är ett sätt att predika. För som Fransiskus av Assisi lär ha sagt: Predika alltid evangelium, och om nödvändigt, använd ord.

Därför känns det som att det är ketchupseffekt – sen när det väl kommer, kommer allt på en gång, i radion, i tidningen och på bloggen. Splutsch!

Jag önskar dig en

välsignad och glad påsk!

4 thoughts on “Ketchupseffekten

  1. Sussi

    Psalmsången lät faktiskt bra! Ibland är det tveksamt om man kan kalla det “bra” när det är fråga om små församlingar med några få röster som kanske inte är heeelt optimalt trimmade. All heder till Mariakören!

    1. Pastorn Post author

      Alla bjöd till och gjorde sitt bästa! Tillsammans är vi starka fast vi är små. ❤️

Comments are closed.