På ett rutigt papper sitter planen

      2 kommentarer till På ett rutigt papper sitter planen

Klicka på bilden öppnar den i stort format

När jag studerar älskar jag att göra en översikt av kursen. På ett rutigt papper skriver jag ner alla uppgifter med olika färgers pennor. Uppgifterna delar jag upp i lagom portioner. För böcker är det ofta ett kapitel per ruta. När jag läst kapitlet får jag dra ett stäck över rutan och när kapitlet är behandlat i text drar jag det andra sträcket. Det här är mitt sätt att göra en kurs begriplig och möjlig att beta av.

Det lär vara en oslagbar metod att dela upp stora målsättningar i mindre målhelheter som är lättare att begripa och hantera. På det här sättet får jag en liten belöning mest hela tiden och jag kan lätt hålla koll på hur mycket jag gjort och hur mycket jag har kvar. Det här är ett symptom av att jag älskar tabeller, statistik och listor.

Det sporrar mig att få kryssa av uppgift efter uppgift och se hur jag närmar mig slutet. För ibland är det inte alls lätt att motivera sig själv att ta tag i litteratur som smakar trä. Eller att ens öppna en bok över huvud taget. Ändå vet jag ju att för att kunna avlägga kurser måste man ibland bara traggla sig igenom sådant som inte är intressant. Sen kan det ju i bästa fall plötsligt bli så att man blir intresserad av det man läser!

Den här pastoralkursen, diakoni, mission och globalt ansvar, som jag nu jobbar med inledde jag i somras. Jag hade en tanke om jag skulle hinna och orka läsa en del under semestern. Men när semestern väl kom var jag slutkörd och orkade just ingenting. Plikttroget läste jag ändå en bok under sommarmånaderna, men när jag skulle ta tag i kursen igen insåg jag att jag inte hade en aning om vad jag läst. Så jag fick läsa igenom boken en gång till.

Nu har jag kvar att läsa ett 99 sidor långt dokument från World Council of churches på engelska, att se en film av Aki Kaurismäki och att skriva en kolumn på temat Globalt Ansvar. När jag har allt det klart återstår det bara att skicka in mitt arbete till examinatorn och invänta om jag blir godkänd.

För den som undrar kan jag meddela att efter den här kursen har jag två 4 studiepoängskurser (en på distans och en som närvarokurs) och en halv (!) 3 poängs närvarokurs som coronan satte käppar i hjulet för, kvar att avlägga. Så förhoppningsvis är jag klar med alla kurser till sommaren i nästa år.

2 thoughts on “På ett rutigt papper sitter planen

  1. Carita Isaksson

    Härligt planerat och strukturerat! Då jag i tiden handledde studerande vid ÅA som hade en hel del kvar innan examen var klar gav jag dem rådet att ta små steg i taget och inte överplanera. Din plan verkar realistiskså LYCKA TILL!

    1. Pastorn Post author

      Tack för uppmuntran! Jag tror att det är viktigt för alla studerande att hitta sitt eget sätt att bryta ner helheter till överskådliga delmål. För att stå framför väggen av hundratals studiepoäng kan göra vem som helst missmodig. Och ändå handlar det bara om att göra en bit i gången tills man lagt hela pusslet av studier. Som tur är min studiehelhet bara 40 studiepoäng och 24 av dem har jag redan avlagt.

Comments are closed.