Lördag kväll och klackarna i taket – eller?

      Kommentarer inaktiverade för Lördag kväll och klackarna i taket – eller?

Jag slösurfar för vad jag tror är hundratusende gången på facebook. En kort video fångar min uppmärksamhet en stund. Den heter Beeing a Dad: expectations vs reality (ung. Att vara pappa: förväntningar jämför med verkligheten) och den får mig att tänka på mitt eget liv. Jag funderar på vilka förväntningar jag har på mitt liv och hur det ser ut på riktigt. Vad vill jag visa upp och vad vill jag dölja? Det riktiga livet är sällan så väldans glamoröst.

Jag pratade med en vän om att det känns som att jag inte har så mycket att komma med när jag ska börja skriva mina blogginlägg. Min vän tröstade mig med att säga att det är rätt skönt att läsa om att andra också har vardagliga problem och funderingar och kanske har tråkigt i sina liv. För så är det för de allra flesta. Jag behöver inte försöka visa upp någon välputsad fasad, hellre får det vara en sann bild av vardagen.

Om man försöker leva upp till sina egna eller andras förväntningar hela tiden, riskerar man bränna ut sig eller bli desillusionerad. För verkligheten är – för det mesta – inte särskilt häftig.

I går kväll såg jag en stund på teveprogrammet Rikkaat ja rahattomat (ung. de rika och de fattiga) där två par bytte hem och ekonomisk status några dagar. De rika fick upp ögonen för hur många fina saker man kan göra utan att det behöver kosta så mycket, medan de fattiga kunde prova på sådant de normalt inte hade råd med. Jag kom att tänka på att vardag är vardag oberoende av inkomster. Det vill säga, vi vänjer oss för det mesta med de förutsättningar vi har och kan finna lycka i våra egna omständigheter. Visst kan vi alltid drömma oss bort till något bättre, mera spännande, mera utmanande, för utan drömmar stannar livet upp, men till syvende och sist är det kanske bara drömmar som vi inte egentligen saknar fast de inte blir verklighet.

Så här sitter jag och slappar en lördagskväll. Ute blåser storm, men inne är det varmt och gott. Jag fortsätter bläddra vidare på nätet och låter min verklighet vara just så blasé som den är. Jag ber en bön för alla dem som är ute i arbete i stormen, må Gud vara med er alla!