Döden är en del av livet

      Kommentarer inaktiverade för Döden är en del av livet

Flaggan vajar på halv stång. Det är ett tecken på att någon dött. Samtidigt är det en vacker gest att visa att vi delar sorgen. Det är inte bara de allra närmaste som drabbas när någon kär person går bort, utan också vänner, grannar, arbetskamrater, bybor och avlägset bekanta har förlorat någon. Ofta säger man att sorgen drabbar de närmaste hårdast, och så är det väl nog, men samtidigt så kan vi inte gradera sorgen. Vem har drabbats hårdast? Vem sörjer mest? Vi behöver inte jämföra, utan vi får bara vara solidariska och dela sorgen.

När någon dör så sker det på något sätt alltid överraskande. För även om vi vet att någon är sjuk, gammal, nära döden så vill inte vårt medvetande riktigt ta in vetskapen om att livet snart är slut. Ibland kommer döden ändå som en blixt från klar himmel. Någonting sker, olyckan är framme och plötsligt är någon inte längre med oss i livet. Från ena stunden till den andra så stannar livet upp. Bokstavligt för den som dör och aningen mera symboliskt för den som är kvar.

Där mitt i chocken över att döden drabbat oss kan det kännas överkligt att resten av världen fortsätter som om ingenting hänt. När det känns som om hela ens liv stannat upp, som om någon dragit i nödbromsen, så kanske man skulle vilja rusa upp och skrika ut: ser ni inte vad som hänt? Hur kan ni fortsätta som förut?

Även om döden tagit en kär person ifrån oss och det känns som om livet borde stanna upp, åtminstone för en stund, så måste världens hjul fortsätta att rulla. Det dör tusentals människor varje dag, och ändå fortsätter livet. Döden är en del av livet.

Döden är inte det definitiva slutet. Enligt den kristna tron finns det liv efter döden. Ett evigt liv i gemenskap med Gud och alla som gått före oss i tron. Vi får ta till bilder ur naturen för att förstå det här.

På hösten ser naturen ut att dö. Det mesta vissnar och frön gömmer sig i mullen. När snön täcker marken ser mycket ut att vara dött. Det kan kännas som att hoppet är ute. Men, när vårsolen kommer och smälter bort snön märker vi att snödropparna sticker upp sina knoppar mellan drivorna. Snart kommer flera blommor och när vårvärmen sätter i på riktigt så blommar dal och ängar som aldrig förr. Livet var inte förlorat, det vilade sig bara en stund.

vårblommande snödroppar