En skev representation

      Kommentarer inaktiverade för En skev representation

Igår deltog jag i församlingsrådets möte. Plötsligt när jag satt där slog det mig att någonting störde mig. Helt plötsligt lade jag märke till sammansättningen på ett helt nytt sätt. Den här gruppen människor var ju inte alls representativ för församlingen!

Mötet bestod av de förtroendevalda, de personer som församlingsmedlemmarna röstat in för att föra deras talan. Närvarande var också en handfull tjänstemän, d.v.s. präster och församlingssekreteraren som är sekreterare.

Enligt kallelsen kan man se att de förtroendevalda är 12 st, fem kvinnor och sju män, och de anställda 8 st, två kvinnor och sex män. Könsfördelningen är alltså totalt sju kvinnor och tretton män. Nästan dubbelt så många män som kvinnor! Den här gången var några förhindrade att närvara så könsfördelningen bland den närvarande var två kvinnor och tolv män!

Dessutom är åldersfördelningen så att inte en endaste av de närvarande var under 40 år och fem är pensionerade. Så för att sammanfatta riktigt kort var det ett gubbgäng som höll möte.

Förvisso är det ofta äldre som deltar i församlingarnas verksamhet, men vad gäller könsfördelning vill jag påstå att det är övervägande kvinnor i leden. Både bland anställda och aktiva församlingsmedlemmar. Var är dessa i mötessammanhang? Varför har dessa gett sin röst åt så många äldre män?

När det blir valtider och man ska försöka engagera kandidater brukar det vara svårt att få yngre och kvinnor att ställa upp. De har redan sina kalendrar fullbokade med andra måsten. Finns det inte unga och kvinnor bland kandidaterna är det omöjligt att rösta på dem. Då är det gubbarna som får röster och som sen sitter och bestämmer om vilken verksamhet de unga och kvinnorna får i sin församling. Det var det här som störde mig på mötet igår när jag såg ut över deltagarna i församlingsrådets möte.

Jag vill inte påstå att det skulle ha fattats dåliga beslut på grund av köns och åldersstrukturen eller att de närvarande på något sätt skulle vara sämre människor på grund av sitt kön eller sin ålder. Det jag talar om är ett strukturellt problem. Det är bara så att en 22 årig tjej har en annan syn på livet och världen än en 67 årig man och det påverkar deras åsikter och beslut.

I en församling är det församlingsrådet som representerar församlingsmedlemmarna och då skulle det vara önskvärt och viktigt att representanterna på alla sätt representerar församlingsmedlemmarna. Det här är en tanke som gärna får stanna kvar hos dig och gro fram till nästa gång det drar ihop sig till val. Kanske det är du som behöver ställa upp nästa gång?