Bla bla bla och andra predikningar

      2 kommentarer till Bla bla bla och andra predikningar

Har du hört nån predikan som du fortfarande minns?
Har du hört nån predika så att du fortfarande minns det, även om själva innehållet kanske försvunnit ur minnet?

Predikan är på något sätt mytomspunnen och det pratas om hur otroligt viktig den är. I utbildningar för präster berättas det om hur man predikar bra. Det ska göras fritt och utantill eller åtminstone så att åhörarna inte uppfattar den som uppläst. Predikan ska formuleras med en stark inledning som fångar lyssnaren på 10 sekunder, ha en kurva med en topp i mitten och ett riktigt bra avslut. Predikanten borde ha predikat den 30 gånger framför spegeln innan hen framför den för gudstjänstdeltagarna för att den ska flyta bra och vara trovärdig.

Det är inte bara framförandet som kräver sitt. Nej, predikan ska vara väl underbyggd. Predikanten ska börja i grundtexterna på antik grekiska eller hebreiska för att kontrollera om det finns något i översättningen som behöver preciseras. Texten ska jämföras med andra bibeltexter och naturligtvis ska predikanten bekanta sig med minst tre bibelkommentrarer innan hen börjar författa sin predikan.

Och det här gör predikanten naturligtvis varje vecka inför söndagens gudstjänst….

…eller så inte. För verkligheten är den att präster inte har obegränsat med tid för att förbereda sin predikan. Åtminstone upplever jag att jag inte har tid och ork att varje vecka göra allt det där man borde. Ändå grämer det mig att jag inte kan framföra min predikan utan att praktiskt taget läsa upp den från manuskriptet jag skrivit. Jag skulle vilja stå där utan papper och lägga ut texten med finess.

Kanske den dagen kommer någon gång i framtiden? Det är i alla fall åt det håller jag försöker sträva. Men till din glädje, du som kanske inte var i Houtskärs kyrka idag, så har jag skrivit ner min predikan. Resultatet är att du kan läsa den i mitt arkiv, Ordet är mitt.

2 thoughts on “Bla bla bla och andra predikningar

  1. Siv Fagerlund

    Faktiskt, när du frågar hörde jag i Radio gudstjänsten i dag, från Vasa baptistförsamling en predikan med mycket lovsång, som så trängde ut genom radiokanalen, att jag deltog och blev berörd som om jag hade varit där. Jag tyckte själv att det var litet annorlunda än jag tidigare varit med om, jag knäppte händerna när predikaren bad mig och jag tyckte att han talade precis till mig och jag är säker på att det berodde på, att han var så extremt närvarande och personlig i sitt tal, han tog exempel från livet som var så bra olch aktuella och han knöt ihop berättelserna med Bibelns ord så också Bibeln blev aktuell. Välförberett samtidigt som det var mycket spontant. Jag kommer ju aldrig att glömma, den pappan som var så trött, att han inte orkade svara på sin sons gråt och mycket mycket annat. En välsignad predikan måste jag säga! ❤️

Comments are closed.