Till gudstjänst via facebook

      Kommentarer inaktiverade för Till gudstjänst via facebook

För länge sen var det i kyrkan eller på kyrkbacken man fick höra nyheterna. Det var en av orsakerna till att man gick i gudstjänsten. Idag bombarderas vi av nyheter var än vi rör oss, så det kan bli en paus i mediebruset att söka sig till kyrkan. Det kan vara en av orsakerna till att man söker sig dit.

Det är undersökt att många söker sig till kyrkorna, men helst under de tider när kyrkan står öppen och utan verksamhet. Att aktivt delta i gudstjänsten känns främmande för många. Jag förstår att man kan känna sig vilsen om man deltar bara någon enstaka gång. Trots att det i de allra flesta församlingar används gudstjänstagendor där man lätt kan följa med vad som händer kan gudstjänsten kännas som en hemlig rit man inte förstår sig på. Gudstjänsten är så späckad av symbolik och främmande ord att man kunde behöva gå en kurs för att kunna ta till sig all den kunskap som döljer sig i de formella fraserna.

Jag minns att efter några år av regelbundet deltagande i gudstjänsten kände jag mig hemma i den. Att jag kom att delta så regelbundet berodde på att det ingick i mitt arbete som kyrkvaktmästare. Jag tvivlar på att jag annars hade kommit mig för att på egen hand börja delta regelbundet i gudstjänsten.

Så hur ska jag kunna motivera församlingsborna att våga ta steget och delta i gudstjänsten? Att säga att de nog kommer att känna sig hemma efter några år, är knappast en särskilt lockande motivering. Min föregångare i Houtskär började lägga ut info om gudstjänsterna i en lokal facebook grupp. Det påminner församlingsborna om att det faktiskt firas gudstjänst i den egna kyrkan så gott som varje vecka. Jag har förstås fortsatt utnyttja gruppen.

Idag har jag tagit ett steg till. I söndag firar vi kvällsmässa med Taizé sånger och jag vet att flera av dem är obekanta för många. Så jag lade ihop en Youtube-lista med alla sångerna vi ska sjunga i söndag och postade den i gruppen på facebook. På så sätt kan den som vill lyssna igenom sångerna och bekanta sig på förhand. Eller så kan man gå tillbaka senare och lyssna på dem om man känner för det. Du kan klicka på länken ovan om du också vill kolla in listan.

I söndag blir det en kravfri, sångfylld mässa som jag tror att också en riktigt ovan nybörjare kan känna sig bekväm i. Hoppas vi blir många!