Varför den tiden?

      Kommentarer inaktiverade för Varför den tiden?

När jag först bekantade mig med Hitis funderade jag lite på varför man firar gudstjänst kl. 13 där på söndagarna. En snabb titt på färjtidtabellen förklarade saken. Första färjan från fastlandet avgår kl 12.00. Även om prästen skulle bo på Hitis kanske inte kantorn gör det, så för att personalen ska hinna till gudstjänsten är kl. 13 första möjliga tidpunkt. Nu bor ju varken präst eller kantor på Hitis så verksamheten styrs i mycket stor utsträckning av färjtidtabellerna.

Att komma rusande en kvart före till sin första högmässa i kyrkan kallar jag inte för optimalt upplägg. Jag hade inte hunnit träffa kantor eller vaktmästare på förhand för någon genomgång av högmässan så det blev till att köra prima vista. Ett par små misstag blev det men inget som förstörde högmässan eller känslan av andakt. De misstagen hade kunnat hända fast vi hade varit hur väl förberedda som helst. Jag är innerligt tacksam för formulär och handbok! Med dem som röd tråd kan alla göra sin del och helheten blir okej.

Första gången är alltid första gången. Den kom och gick och nästa gång blir en ny gång. Varje gudstjänst och högmässa är en direktsändning och ett samarbete mellan alla som medverkar. Det är som det är och blir som det blir. Huvudsaken är att vi firar gudstjänst och mässa!

Som vanligt hittar du min predikan på sidan Ordet är mitt ifall du undrar vad jag drog till med i min första predikan i Hitis kyrka.