Åh, så festligt!

      Kommentarer inaktiverade för Åh, så festligt!

Ja, det är ingen hejd på festligheterna! Den här gången var jag dock bara åskådare. Jag pratar om vår nya ärkebiskops installationsmässa i Åbo domkyrka. Jag var på plats ca 9.15 när mässan skulle börja kl 10.00 och fick snällt sätta mig rätt långt bak eftersom jag ville sitta bredvid gången för att ha en chans att fotografera.

Det var spännande att sitta där och vänta på att det skulle börja. Jag såg biskop på biskop droppa in. På rak arm kan jag räkna upp Eero Huovinen, John Vikström och Kari Mäkinen. Det var ett glatt sorl i kyrksalen fram till några minuter i tio när Finlands president Sauli Niinistö anlände. Strax därfter inleddes festmässan med musik och procession. Det var alldeles fullt av biskopar både från Finland och från andra länder i processionen!

Hela mässan var pampig och vacker. Musiken var så festlig att det gick kalla kårar! Och där i bänken satt jag i ämbetsdräkten och sög i mig den fina stämningen! Mässan televiserades och jag lär till och med ha synats i rutan. Du kan gå in på Arenan och titta på mässan ifall du missade den tidigare idag.

Här kommer så en bildkavalkad från mässan.

Sista svansen av processionen. Tur att jag inte var den officiella fotografen för den blev många suddiga bilder.

Det fanns skärmar uppsatta så att alla kunde se vad som hände i koret under mässan.

Tapio Luoma predikade. Han varvade finska och svenska på ett ledigt sätt.

Kameramännen in action. De brukar ju inte synas annars.

Med tydlig röst svarade Luoma tahdon på alla frågorna.

Med handpåläggning välsignades Luoma till det nya ämbetet som ärkebiskop

Här står nu den nya ärkebiskopen som förresten sjunger bra!

Bland de medverkande fanns digniteter från andra kyrkor men också biskop Björn från Borgå stift

En snabb skymt av Luoma och Uleåborgs biskop Salmi bakom en biskop jag inte lyckats identifiera.

Kari Mäkinen och Sauli Niinistö

På domkyrkotorget samlades kyrkfolket efteråt till kyrkkaffe.