Församlingsstämma – vad har dom hittat på nu igen?

Den här kvällen var det församlingsstämma i Houtskärs prästgård. Igår var det i Korpo och Nagu, för nån vecka sen var det i Iniö och nästa vecka ska det vara i Pargas.

Ordet församlingsstämma är främmande och vad som händer på en sådan ännu mera främmande. Det här beror på att det är något alldeles nytt. För den som varit uppmärksam kanske YLEs rapportering gett en liten vink om vad det handlar om, men jag tror att många fortfarande undrar vad det hela handlar om.

När den nya kyrkolagen trädde i kraft 1 juli 2023 förde den med sig en hel del förändringar, men de flesta av dem påverkar inte den enskilda medlemmen nämnvärt. Mycket handlar om att lätta på den kyrkliga byråkratin och göra det enklare för församlingarna. En sak som direkt påverkar församlingsmedlemmen är att alla medlemmar, oberoende av ålder, nu har rätt att komma med initiativ till församlingen.

För att ge församlingsborna en enkel väg att lämna in initiativ har vår församling beslutat att hålla församlingsstämmor. Dels för att kunna berätta för alla församlingsbor vad som är på gång (den här gången handlade informaionen främst om kyrkolagen och vad den innebär), dels för att församlingsmedlemmarna kan komma med initiativ vid stämmorna.

De här församlingsstämmorna är alltså inga tillfällen där man behöver vara rädd för att bli invald i något, utan ett informations- och diskussionstillfälle för alla som är intresserade av sin församling och vad som är på gång.

Som du ser på bilden inledde kyrkoherden och församlingssekreteraren med att tala om församlingsstrukturen. Den kommer att ändra från och med nästa år. Men åter en gång tror och vill vi att det inte ska påverka församlingsmedlemmen i en negativ riktning, tvärtom vill vi ge större bredd och omväxling i gudstjänstliv och församlingsverksamhet.

Den här strukturförändringen får jag lov att återkomma till, för den kräver ett helt eget inlägg.

2 thoughts on “Församlingsstämma – vad har dom hittat på nu igen?

 1. Ohoj

  Lite orolig blir man ju..Kommer det att igen bli tyst och mörkt i Prästgården? Om personalen är annorstädes? Blir kanske klokare vart efter man får veta mera

  1. Pastorn Post author

   Hej!
   Klart man blir orolig när man inte vet hur det ska bli. Men nej, det ska absolut inte bli tyst och mörkt i Prästgården! Det mesta kommer att rulla på precis som förr, men det kan hända att det inte alltid är samma personal som har hand om allt. Personal kommer det att finnas på alla håll som förr, men de rör på sig lite mera än förr. Och det handlar inte om en så stor personal att man inte skulle kunna lära känna allihopa och trivas tillsammans också i fortsättningen.

Comments are closed.