Våfflor, våfflor, våfflor!

      Kommentarer inaktiverade för Våfflor, våfflor, våfflor!

Marie bebådelsedag är den kyrkliga helg som påminner oss om att det var en ängel som informerade Maria om att hon skulle bli gravid av helig Ande och föda ett barn som hon skulle kalla Jesus. På många håll firas den dagen med att steka våfflor.

Smaskigt och trevligt, men varför våfflor för att Maria ska bli gravid? Jo, för att dagen också kallas för Vår Fru-dagen och det kan man ju med slarvigt uttal och lite brådska få att låta ungefär som våfflor-dagen. Hur gammal traditionen är vet jag inte, men en del av äggätandet på påsken hänger ihop med att hönorna börjat värpa igen, så kanske våfflorna också kommer från att det på våren fanns färska ägg? För det behövs ägg till våffelsmeten.

Den här söndagen firade vi på flera håll i församlingen dagen med våfflor. I Houtskär var det Marthorna som ordnade våffelkalaset i Prästgården och i Korpo var det församlingens aktiva som såg till att det blev kalas. Själv fick jag förrätta en högmässa i Houtskär och en sånggudstjänst i Korpo. Varvat med våfflor.

Det var en fantastisk dag med många gudstjänstdeltagare i båda kyrkorna. För det kan inte förnekas att gudstjänsten blir bättre när vi är många tillsammans. Stämningen stiger och gemenskapen blir större. En herreman sade efteråt att det hade varit trevligt, både i kyrkan och på våffelkalaset.Även om han inte kände sig särskilt kyrksam, uppskattade han det han fått vara med om. Det var både andlig och kroppsligt näring som han blev bjuden på. Det var extrafina ord att få ta emot och jag hoppas det här tillfället gav mersmak för flera.

Om du inte hade möjlighet att vara med kan du i alla fall läsa min predikan här medan du äter våfflorna därhemma.