Havet är alltid det samma och ändå aldrig sig likt.

      Kommentarer inaktiverade för Havet är alltid det samma och ändå aldrig sig likt.

Den här veckan handlar Andrum, morgonens radioandakter i YLE Vega om vatten. Det hänger ihop med att det här årets tema för Ekofastan är Vårda vattnet. På svenska Yles webbsida finns också en artikel som presenterar temaveckans andakter och andaktshållare.

Tyvärr blev det en omplanering av andakterna efter att Kyrkpressen gått i tryck, så om du följt annonseringen där och sett fram emot att lyssna till mig i måndags fick du istället höra Claus Terlinden. Inget illa i det, Claus är en förträfflig andaktstalare! Det är istället i morgon onsdag du får lyssna till mig.

Nu när jag ser namnen på veckans andra andaktstalare känner jag mig dessutom otroligt hedrad över att få vara en del av den skaran! Förutom Claus Terlinden talar Hilkka Oliknuora, Ilkka Sipiläinen och Sixten Ekstrand. Vilket gäng! Idel kloka ord att vänta där.

Jag fick frågan om jag ville delta i temaveckan och tala om havet. Det ville jag gärna. Havet är livsviktigt för mig och jag har svårt att tänka mig ett liv utan tillgång till havet. Så tror jag det är för de flesta skärgårdsbor. Vårt blod är ungefär lika salt som havet runt omkring oss! Det intygar Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi, Uppsala universitet på sidan fof.se.

Ifall du inte har möjlighet att lyssna till min andakt i radion kl. 6.54 eller 9.54 kan du lyssna på andakten på Arenan i ett helt år framöver. Om du inte kan lyssna finns mitt manus i arkivet Ordet är mitt från kl.7.00 i morgon onsdag.

En av mina favoritbilder på havet.