Gudstjänst enligt plan B

      Kommentarer inaktiverade för Gudstjänst enligt plan B

Igår blev det en lång arbetsdag till sent på kvällen. Jag har själv planerat verksamheten, så jag kan inte klaga. Jag insåg redan i förrgår att det är smidigast om jag övernattar i Prästgården eftersom vändan hem mellan torsdag och fredag hade blivit onödigt kort.

I morse vaknade jag nöjd och tänkte att nu hinner jag skriva klart predikan och skriva ut psalmbladen till gudstjänsten. Jag stannade till vid fönstret och såg att adventsstaken såg extra vacker ut så jag tog min telefon och knäppte en bild.

I precis samma sekund slocknade alla lampor. Strömmen gick. Efter några minuter försökte systemet slå på igen, men nej. Strömmen förblev borta. Klockan var 7.40 så det fanns ju en chans att strömmen skulle komma tillbaka innan gudstjänsten kl. 11. Men om inte, hur ser plan B ut idag då?

Min dator är en laptop med batteri, så jag kunde skriva klart predikan. Internet kom jag åt via telefonen, men några utskrifter blev det inte. Nå, det finns psalmböcker att läsa ur, så det var inget stort problem.

Normalt hade jag bara följt handboken, men idag firade vi tvåspråkig gudstjänst, så jag behövde mina anteckningar för att inte bli totalt virrig. Jag insåg att jag kunde flytta över anteckningarna till telefonen, så den fick bli min handbok idag. Predikomanuskriptet bestämde jag mig för att läsa direkt från datorn i predikstolen.

En timme före gudstjänsten informerade jag på facebookgruppen Houtskär INFO att gudstjänsten hålls som normalt, men att det kunde löna sig att ta med en ficklampa till kyrkan. Lite stressad var jag nog, för grymt hur många skrivfel jag hade i de två raderna text!

Kantorn fick spela på pianot istället för på orgeln. Med hjälp av en ficklampa i ett mikrofonstativ såg hon till och med sina noter.

Med tända ljus och ficklampor genomfördes gudstjänsten, utan högtalarsystem och röstförstärkning. På ett sätt var det riktigt skönt att få använda rösten ordentligt! För volym är det ingen större brist på i min röst. Tekniken brukar bli lidande när jag inte behöver “hela” rösten, men idag fick jag använda den som man ska.

Ifall du inte var där eller ifall du var där, men inte hörde vad jag sade, så kan du läsa manuskriptet här.

Helt klart kan jag säga att det blev en minnesvärd gudstjänst!