…ja sama suomeksi!

      Kommentarer inaktiverade för …ja sama suomeksi!

Idag har jag firat tvåspråkig gudstjänst i Hitis kyrka. Något större antal finskspråkiga var det inte i gudstjänsten, men visst är det fint att få fira vårt lands självständighet på landets båda språk! Fast jag talar finska rätt flytande är det ändå alltid ett spänningsmoment att jobba på finska. Jag känner att jag borde förkovra mig och gärna prata finska mera regelbundet. Det är otroligt hur det kan irritera mig att jag inte lyckas erövra finskan ordentligt!

Genom hela min skoltid kämpade jag med att försöka lära mig finskan. Att böja ord i olika former var inga problem. Det var bara att mekaniskt lära sig grammatiken, men att knyta ihop orden med grammatiken för att åstadkomma ett förståeligt språk var näst intill omöjligt. Jag minns att en vän förklarade hur jag skulle tänka i fråga om ändelserna när jag gick i gymnasiet. Tänk, då hade jag redan läst finska i sju år och ingen lärare hade lyckats få mig att förstå den elementära funktionen under hela den tiden! Förskräckligt!

Inte blev min kunskap så värst mycket bättre i gymnasiet eller på Handelsläroverket heller, men en månads sommarjobb på finska gav mig en aning mod att ens försöka tala finska. Det som sen sist och slutligen löste upp knuten var att jag blev kär i en kille som bara pratade finska. Det är världens effektivaste språkkurs! Som tur var avslöjade han senare att han förstår svenska och det var kanske det som gjorde att vi fortfarande hänger ihop.

När jag började studera teologi ingick en kurs i finska, eller snarare kravet på att avlägga ett språkprov. För jag levde ju i tron att jag är dålig på finska och försökte delta i kursen, men blev avvisad av läraren på grund av att jag kunde finska för bra. Lite snopet blandat med stolthet. Språkprovet avlade jag sedan med goda vitsord och då var jag nog stolt som en tupp minst! Det var en härlig revansch mot tidigare finskalärare som sett mig som ett hopplöst fall utan möjlighet att lära mig finska.

Att kunna många språk är ju alltid en rikedom och språk väger inget i kunskapsryggsäcken.

Glad självständighetsdag!