Min första årsdag

      Kommentarer inaktiverade för Min första årsdag

Jag summerade redan förra året lite grann i förra inlägget. Fast mest summerade jag kanske året 2018. Så jag tänkte att jag skulle återkomma lite till 2019. Jag plockade fram min kalender för att ta mig en titt på vad jag gjort under mitt första år i Houtskär.

Jag har firat 50 högmässor eller gudstjänster. Jag har hållit 26 andakter och 30 betraktelser vid olika träffar. Jag har döpt 5 barn, konfirmerat 3 ungdomar, vigt eller välsignat 4 par och jordfäst 6 avlidna. Därutöver har jag deltagit i ett skribaläger,  varit på omkring 50 möten, haft själavårdande samtal, gjort hembesök och uppvaktat jubilarer. Mellan varven har jag sammanställt 4 nummer av Församlingslyktan. Det här är kanske siffror som säger mina kollegor mest, men det kan vara intressant för gemene man och kvinna att se lite siffror på vad en präst håller på med. För mycket av det jag gör syns det väldigt lite av.

För varje gudstjänst har jag skrivit en predikan. För de flesta har jag valt psalmer och böner. För några har jag gjort en speciell agenda. För rätt många helger fick jag pussla och leta för att ha en kantor på plats innan vi i september fick en församlingsmusiker till kapellförsamlingen.

För varje andakt eller betraktelse har jag kanske inte skrivit ner mina tankar, men nog gått igenom dem och formulerat mig. Jag har för det mesta också valt lämpliga psalmer. För varje dop, vigsel och begravning har jag haft ett samtal med de berörda innan förrättningen och så har jag skrivit ett tal till förrättningen.

Självklart finns det en hel massa annat som jag gjort på jobbet under året som jag inte räknat upp här. En del har jag glömt, en del har jag förträngt, en del är inte värt att nämna, en del har blivit minnen för livet och en del har bara varit jobb. Dessutom har det gått ganska många dagar åt till fortbildning.

Nu är jag verkligen inte ute efter att få höra “Åh, du är så duktig”, utan det här är en presentation av vad jag gjort på jobbet under året. Det ryms mycket på ett helt år i en församling!  Ibland har det varit stressigt och känts som om det har varit för få dagar i veckan, men för det mesta har det varit ganska lagom.

Nu känner jag att jag har en grund att stå på inför det kommande året. Jag har gått igenom ett år i församlingen så nu har jag en uppfattning om vad som väntar. Det är ibland påfrestande att ställas inför saker man inte har en aning om när “alla andra” vet hur det “alltid” har varit. När allting är nytt kräver det mera efterforskning och förberedelse än när man vet hur det var ifjol. Jag tror att det här året blir ett gott nytt år.

 

PS. Ibland är det också bra att inte veta hur det “alltid har varit” för då kan man göra som man själv vill. Det kan till och med bli bättre än det var förr!