Men vad ÄR det som är problemet?

      Kommentarer inaktiverade för Men vad ÄR det som är problemet?

Idag lyssnade jag på den en timme långa debatten mellan biskopskandidaterna som sändes på YLE Arenan. Du kan se på den här nedan om du missade den.

Nästan halva tiden gick åt till att debattera prästers rätt att vägra samarbeta med sina kollegor. Det finns en liten andel präster på omkring 4%, som anser att de med stöd av Bibeln bör vägra samarbeta med en del av kollegorna. En del som uppgår till snart 50% i vår kyrka.

En av kandidaterna i biskopsvalet vill värna om de, möjligen blivande, prästkandidaterna som vill sälla sig till 4%-gruppen och ge dem möjlighet till prästvigning. En möjlighet som nu inte finns. Om man inte kan lova att man samarbetar med alla prästkollegor i vår kyrka går det inte att bli prästvigd. De tre övriga kandidaterna är rörande överens om att alla präster behöver kunna samarbeta med alla sina kollegor. Och det här ödade man tid på…

Vad ÄR det som är problemet? Ja, säg det. Fortfarande efter ett stort arbete med en pro gradu avhandling kan jag inte sätta fingret på vad som är problemet. Eller snarare orkar jag inte längre med frågan. Är man prästvig så är man präst och då samarbetar man med präster. PUNKT.

Att en av kandidaterna i biskopsvalet har en annorlunda kromosomuppsättning än de tre övriga lyftes fram i YLE:s presentation av kandidaterna. De påstår att det finns en beställning på en biskop med en annorlunda kromosomuppsättning.  Det verkar finnas en uppfattning om att en person med en annorlunda kromosomuppsättning automatiskt står för andra värden och tydligen skulle en sådan person vara diametralt annorlunda.

Tänk att det ska vara så svårt att se längre än till kromosomuppsättningen!

Nåja, om du undrar vilken kandidat som är min kandidat så får jag väl erkänna att jag väljer en kandidat med samma kromosomuppsättning som mig själv. Så kanske kromosomerna har har en betydelse!?!