Tillsammanskraft

      Kommentarer inaktiverade för Tillsammanskraft

Det här året fyller Borgå stift 100 år och det har firats stort den här helgen med stiftsdagar i Borgå. Temaordet för firandet är tillsammanskraft – ett ord som känns avigt i min mun, men som bra beskriver vad församling, stift och kyrka är eller åtminstone borde vara. Något vi alla är del av och som vi alla har något att bidra till. Tillsammans har vi kraft till så mycket mera!

På fredagskvällen firade festfolket Mässa i mångfaldens tid. Det är en nykomponerad mässa som ursprungligen var ett beställningsverk för att uppmärksamma att det gått 500 år sedan reformationen. Det var en intressant upplevelse med stor mångfald i de olika delarna. Själv blev jag inte så förtjust, men alla kan inte gilla allt. En jag talade med var lyrisk över mässan, så visst finns det utrymme och behov av olika sorters mässor. Festfolket firar Mässa i mångfaldens tid i Borgå domkyrka.

Under festföredraget  på lördagen pratade ärkebiskop Martin Modeus om generationsöverskridande verksamhet i församlingarna och om hur alla döpta medlemmar är tillräckligt mycket – oberoende av hur aktiva de är. Alla som är medlem i en församling är en del av församlingen. Det var ett mycket inspirerande föredrag som jag tror de flesta hittade något att tugga på i. Vad det lider kommer det också att publiceras på Borgå stifts jubileumssida.

Förstås måste jag ju också gå och be att få en bild av Kyrkråttan tillsammans med Modeus. Som du ser på bilden blev de goda vänner på direkten.

Ärkebiskop Martin Modeus hälsar på Kyrkråttan

På söndagen avslutades festen med en festmässa i domkyrkan som sig bör. Mässan televiserades och sändes i radion. Du kan ännu se den på Arenan eller lyssna till den på Arenan om du vill ta del av den.

Vårt stift är ett utbrett stift och jag är så glad att jag kunde delta i stiftsdagarna, för jag älskar att träffa bekanta och vänner som jag annars ser allt för sällan. En liten pratstund här och en liten pratstund där. Härligt! Och vi behöver verkligen komma samman ibland för att bli påminda om att vi alla är en del av stiftet och hur stor mångfald det finns i vårt stift också.

Grattis Borgå stift!
Grattis till oss alla som lyckats hålla ihop i 100 år och må vi fortsätta att hålla ihop framöver också!