Nej, nej, nej!

      Kommentarer inaktiverade för Nej, nej, nej!

“Du måste lära dig att säga nej!”
Hur många gånger har jag inte fått höra det och hur många gånger har jag inte själv sagt det åt någon? Att säga nej till andra, är att säga ja till sig själv, säger självhjälpsböckerna. Men att säga nej, är inte enkelt. Man kan behöva träna aktivt på det, ganska länge till och med.

Jag trodde att jag kommit ganska långt i livets lär-dig-säga-nej-kurs, men här om dagen insåg jag att jag bara sysslat med grundkursen. Nu kom den fördjupade delen emot mig och jag misslyckades totalt. Jag blev arg och besviken. Till stor del på mig själv som inte klarade av att säga nej, men också på den andra parten som tog för sig utan att blinka.

Vi människor är väldigt olika. Vi har olika förutsättningar och olika lärdomar i bagaget. För en del är det enkelt att sätta gränser och säga nej. För en del är det svårt att vara tydlig och bestämd på ett bra sätt. För en del är det svårt att förstå att de klampar över andra människors gränser, eftersom gränsen inte var utmärkt med taggtråd och varningslampor. En del tar för givet att de är världens centrum och att världen finns till för att passa upp dem. En del tar skit tills måttet är rågat och reagerar med en explosion när måttet rinner över. En del ler och nickar trots att de egentligen bara skulle vilka stampa med foten och gråta. En del uppfattar vibrationer av en stämning medan andra behöver klarspråk med stora skyltar.

Kommunikation och interaktion mellan människor är otroligt komplicerat och mångfacetterat. Därför är det så väldigt intressant och samtidigt så väldigt svårt. Det som är rätt i ena stunden, kan vara katastrofalt fel i en annan situation.

Den här texten är för mig ett sätt att sätta ord på mina känslor och för att göra anteckningar i mitt livs lär-dig-säga-nej-kurs. Den här gången gick det åt skogen för mig, men nästa gång ska jag dra ett djupt andetag, be att få återkomma om en stund, ventilera problemet med någon bra person och sen säga NEJ på ett vänligt, men bestämt sätt.

För jag behöver lära mig och tro på att mina behov är minst lika viktiga som någon annans lust att göra någonting. Jag ska väl tro på självhjälpsböckerna: att säga nej till andra, är att säga ja till sig själv. Att säga nej, är kanske bara att visa att min gräns går här och du är inte välkommen över den just nu.

Bild från Pixabay