Vad är rättvist egentligen?

      Kommentarer inaktiverade för Vad är rättvist egentligen?

Idag pratade jag med en person som berättade om ett system som förändras för att det ska vara lika för alla, men som i förlängningen blir väldigt mycket sämre för en del. Det fick mig genast att tänka på en bild jag sett flimra förbi i flödet på sociala media.

(Tyvärr vet jag inte vem som gjort bilden)

På den här bilden ser man hur alla på ett jämlikt (equality) sätt fått en låda att stå på. Men det blir inte den kortaste personen särskilt glad av eftersom hen fortfarande inte kan se över det höga staketet. Om man delar ut lådorna på ett rättvist (equity) sätt strävar man efter att alla ska kunna se över staketet och då behöver den långa ingen låda medan den kortaste behöver två för att nå samma resultat.

Det här är självklart en mycket förenklad bild som man kan problematisera på många sätt – men den ger oss ändå en uppfattning om att jämlikt inte alltid är rättvist. Det här kan vi behöva komma ihåg när vi funderar på hur vi ska fördela resurser, pengar, pallar, eller vad som helst. Om du klarar dig utan en låda att stå på, kanske du kan erbjuda den åt någon som skulle behöva två?