Dags att analysera läget

      Kommentarer inaktiverade för Dags att analysera läget

Under studietiden och speciellt medan jag började jobba med min gradu kunde jag säga att jag är nog inte särskilt analytisk av mig. Det där kan jag fortfarande tänka, men jag har insett att det är en sanning med modifikation.

Jag är inte den som sitter och analyserar uttalanden eller teologiska texter, men jag formligen älskar att syssla med statistik. Att föra bok över siffror och sedan se trender och svängningar har jag gjort länge, länge. Inte så att jag bryr mig om att skriva upp temperaturer eller regnmängder, men diverse personliga hälsodata och deltagarantal i kyrkliga tillfällen ligger mig varmt om hjärtat.

När jag var kyrkvaktmästare var det en av mina uppgifter att alltid räkna deltagarna i evenemangen och notera siffran i kyrkans dagbok. De siffrorna fördes sedan vidare till den instans som håller reda på hela kyrkans statistik. Men siffrorna hjälpte även mig i mitt arbete. Till exempel vid konfirmationer noterade jag antal konfirmander och deltagare. Efter något år kunde jag börja dra slutsatser inför den kommande konfirmationen. Om det var många konfirmander blev det troligtvis också många deltagare. (Ganska logiskt eller hur?) Alltså behövdes det mera vin och oblater och jag behövde förbereda mig på att diska särkalkar under nattvardens gång.

Den här veckan har jag också suttit och jämfört siffror, dock varken hälsodata eller deltagarsiffror i evenemang. Jag har sysslat med statistik för kyrkans sociala media konton på Facebook och Instagram. Nästa vecka ska redaktionen ha sin höstträff (på distans, men ändå) och jag vill presentera siffror och berätta vad som lyckats och vad som gått mindre bra.

Jag tänker att det är ett viktigt verktyg för arbetet framöver att ha pejl på hur läget har varit. Så jag tar reda på fakta och analyserar. Jag som “inte är särskilt analytisk av mig” har älskat möjligheten att samla in siffror och göra en fin presentation av det. Och det allra mest intressanta är ju att jämföra med tidigare perioders data! Det är hur spännande som helst.