Vad är det som gör julen?

      4 kommentarer till Vad är det som gör julen?

Fjärde advent.

Bilden är tagen i Pargas kyrka 2019

Nu är det bara några dagar kvar till julafton och jag funderar på vad allt som ännu måste göras. På många sätt riskerar julen att bli en prestation och ett stressmoment. Det är så mycket man vill göra och så mycket man måste göra för att den riktiga julstämningen ska infinna sig. Allt det man vill göra kan jag förstå, för jag vill nästan alltid mycket, men kunde man skala bort av det där man måste göra? Fråga sig varför man måste och fundera om man verkligen måste?

På nåt sätt inbjuder den här julen mig till att ta det lugnt och strunta i måsten. Min man föreslog redan att vi skulle byta ut julskinkan till grillkorv och sillsalladen till potatissallad, men riktigt så drastiska förändringar av julmatstraditionen är jag inte beredd på. För även om en del av traditionerna ibland känns överflödiga så är det ändå just våra traditioner som ger den rätta känslan.

Ändå är det rätt lätt för mig och min man. Vi har inga andra att ta hänsyn till i huset. Antagligen blir det flera traditioner som är “måsten” ju flera personer man är i familjen. För alla har vi ju någon tradition som är extra kär. Fast visst är det mycket beroende av hur traditionsbunden man över lag är som familj och person.

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg är julottan med alla tända ljus väldigt viktig för mig. I år får jag väl smyga mig upp i ottan och tända en massa ljus här hemma och sen klicka fram en sändning från kyrkan för att få känna av julmorgonens glädje.

Om du fick välja bara en enda tradition för ditt julfirande – vad är det du inte vill vara utan på julen?

 

4 thoughts on “Vad är det som gör julen?

    1. Pastorn Post author

      Det har du rätt i! När hela världen känns upp och ner ger traditionerna en känsla av att någonting är så som det alltid har varit. God jul kram till er alla!

  1. Viveca Smeds-Aalto

    Att få träffa barnen och barnbarnet. I hurdana former och var spelar ingen roll, men avslappnat, mysigt umgänge.

Comments are closed.