När är rätt tid att fira jul?

      2 kommentarer till När är rätt tid att fira jul?

Jag har länge varit av åsikten att julen egentligen börjar med julottan på juldagen, fram till dess är det förberedelsetid. Det här är en åsikt som många inte delar med mig och jag har själv börjat vekna och fundera på saken. För våra jultraditioner härstammar från århundraden tillbaka, men med modifikation. Vem slaktar grisen och lägger lutfisken i blöt längre? Ganska få kan vi konstatera. Det finns oändligt många traditioner som fötts, förbytts och försvunnit under årens lopp, så varför skulle inte vårt julfirande fortfarande kunna förändras?

Julen är idag så mycket att firande av Jesu födelse riskerar falla i skymundan. I kyrkan är Jesu födelse naturligtvis i fokus och tanken om att han ska födas först innan man firar, finns där bakom åsikten att julen egentligen börjar med julottan på juldagen. Men krasst sagt så är det bra länge sen Jesus föddes, så det spelar väl inte så stor roll när vi firar hans födelsedag? Dessutom vet vi inte ens vilken dag som verkligen är den rätta födelsedagen. Somligt talar för att det inte ens var på vintern Jesus föddes.

Vad är egentligen skillnaden mellan att fira för fulla muggar från första advent till juldagen och att fira från julafton till trettondagen? Eller kan man kanske fira från första advent till trettondagen? Eller ända till tjugondag Knut?

Någon säger att vi inte längre kan vänta utan tar ut saker och ting i förskott. Men vem kan bedöma om vi inte väntat tillräckligt ren när advent kommer? Kanske vi väntat sedan januari? Eller åtminstone sen början av oktober.

Någon har sagt att vi finländare satsar vårt firande på kvällen innan själva dagen. Tänk på Valborgsmässoafton, midsommarafton, lillajulsafton, julafton. Så kanske vi tar ut julen en hel månad på förskott för att den är en så stor högtid?

Jag tror att som i så mycket annat så ändrar åsikter och traditioner över tid. De som benhårt håller fast vid att julen börjar med julottan på juldagen blir färre med åren och firandets tyngdpunkt förflyttar sig till tiden före juldagen, hellre än efter juldagen. Om hundra år kanske man förundrar sig över det konstiga att man på 1900-talet firade julen från julafton några dagar framöver.

Oberoende av när man vill fira julen är julottan julens höjdpunkt för mig.
Jag minns den magiska känslan som barn när min familj en gång firade jul hos min moster i Dalarna i Sverige och vi besökte julottan i den lilla vita bykyrkan vid älven.
Jag minns känslan av att stiga upp mitt i natten och åka till jobbet som vaktmästare i kyrkan för att förbereda julottan och tända alla ljus innan alla andra kom.
Jag minns känslan av att behöva sova över på Hitis och i Houtskär för att kunna förrätta julottan.
Det är julen i ett nötskal för mig.

2 thoughts on “När är rätt tid att fira jul?

Comments are closed.