På vandring med Mose

      Kommentarer inaktiverade för På vandring med Mose

I början av november skrev jag ett inlägg om vilka rutiner jag ville ha. Då tänkte jag att jag skulle läsa mig genom Bibeln från början till slut med 15 minuter om dagen. Jag tänkte att jag skulle börja dagen med det – men hur har det gått?

Jag har inte lyckats läsa riktigt alla dagar och jag har inte alltid läst på morgonen, rätt ofta har det istället blivit det sista jag gjort för dagen. Men, jag har läst mycket mera strukturerat än jag gjort förr.

På pilgrimsvandring fotad av Maria Widén

Nu har jag läst mig igenom alla de fem Moseböckerna. Det tog mig ungefär 7 timmar uppdelat på ca femton minuters pass. Jag tänker att den här läsningen är en typ av pilgrimsvandring genom Bibeln.

Det sägs att man inte ska börja från början med Moseböckerna om man som nybörjare börjar bekanta sig med Bibeln för första gången. Nu har jag full förståelse för det. För Moseböckerna är verkligen inte någon lätt läsning och jag fick många gånger påminna mig om att världen såg mycket annorlunda ut när de beskrivna händelserna utspelade sig.

Grundbudskapet uppfattar jag att är Guds kärlek till sitt utvalda folk och en omsorg om att det ska gå väl för folket, men hujedamig så mycket död, plågor och förstörelse som det skrivs om i texten! På många ställen sägs det att Gud är en svartsjuk Gud och han uppmanar folket att inte vända sig mot honom, inte utmana Gud och inte glömma det goda Gud gjort för Israels folk. För om de gör det hotar Gud med straff och plågor å det grymmaste. I Moseböckerna finns budorden och levnadsregler, och hisnande ofta är straffet för olika illgärningar döden genom stening. Men det är alldeles klart att det trots allt inte är en ond Gud som beskrivs i Moseböckerna och för att riktigt förstå vad texterna handlar om så kan man behöva få den förklarad av någon som verkligen studerat och satt sig in i texten. Jag hittade till exempel en fin förklaring kring varför Gud beskrivs som svartsjuk i en bloggtext från 2012.

Nej, Moseböckerna är verkligen ingen lättsmält läsning och man kunde säkert studera texterna hur länge som helst. Men, nu lämnar jag dem och vandrar vidare med Josua mot Domarboken och Ruts bok, en kvart om dagen.