Ungdomarna och församlingen

      Kommentarer inaktiverade för Ungdomarna och församlingen

Jag önskar att församlingens verksamhet verkligen skulle nå församlingsmedlemmarna i alla åldrar. Som framgick av mitt senaste inlägg är ungdomar kanske ett extra knepigt kapitel. Det år ungdomarna fyller 15 går majoriteten av dem i skriban och då är det alltså rätt enkelt att nå ungdomarna. Men efter skriban är det många som tappar kontakten till församlingen.

På en liten ort som Houtskär är ungdomarna nödda till att flytta bort när de ska börja studera på andra stadiet. Det här betyder att kontakten till den egna församlingen lätt blir lika med noll eftersom de är så sällan hemma. När man väl är hemma vill man vara hemma. Eller, kanske det ändå finns en liten möjlighet att nå ungdomarna?

Jag har gjort ett försök. På de längre loven bjuder jag in ungdomarna, de som är konfirmerade och under 25, till Prästgården. Första försöket gjorde jag på höstlovet. Jag annonserade om en pizzakväll, men dessvärre dök ingen upp. Så jag sänkte ribban lite till. På jullovet bjöd jag in till “Bara-Vara-Kväll” med te och smörgås. Och så vidtalade jag en duktig tjej med stort kontaktnät att ta med sig sina kompisar. Resultatet var 6 ungdomar och en jättetrevlig kväll!

Nu har jag deras kontaktuppgifter och vi har bestämt att nästa träff blir på sportlovet den 22.2. Kanske de lockar med sig flera kompisar då?

Det är svårt att gissa sig till vad ungdomarna vill, men någonstans måste man börja. Bara man väl etablerat kontakten kan det växa till vad som helst.