När man säger ja utan att tänka efter ordentligt

      Kommentarer inaktiverade för När man säger ja utan att tänka efter ordentligt

Tänk att få jobba med en kantor som knuffar iväg en utanför ens bekvämlighetsområde! Härligt! Jag har kanske berättat det förr, att just den här kantorn också var en av min lärare i gudstjänstövningarna när jag studerade teologi, och nu fortsätter han utmana mig.

I Houtskär är det kantorn från Korpo som drar kyrkokören, Mariakören, sedan många år tillbaka. Eftersom kören deltar i julsångstillfället blir det naturligt att kantorn har en hel del att säga till om. När vi diskuterade upplägget och sångvalet slängde han fram förslaget att kvällens andakt skulle varvas med sången Tänd ljus. Alltså vara interfolierad, för att använda den gode kantorns vokabulär. Javisst, svarade jag, alla idéer är goda idéer. …ända tills man ska sätta ord på dem vill säga.

På nåt sätt hade jag förträngt saken och inte funderat dess mera på saken. Ikväll ska de vackraste julsångerna sjungas i Houtskärs kyrka och jag ska hålla andakten. Alltså måste jag formulera mig! Jag hade funderat lite på saken tidigare i veckan, men inte kommit någon vart. Nu är det kniven på strupen. Fram med orden!

Fast helt fastkörd var jag ändå inte. För när jag deltog i julsångstillfället i Nagu sjöngs sången där och några tankar vaknade i mig som jag faktiskt antecknade. Som tur är har jag en stund av lugn i mitt arbetsrum under dagen så jag sätter mig vid datorn. Nu skulle det andaktas – och en andakt blev det. Du kan läsa den här om du inte hörde den i kyrkan eller om du vill ta del av den en gång till.