Vår relation har förändrats

      Kommentarer inaktiverade för Vår relation har förändrats

Alltså det är min relation till facebook jag talar om. På sistone har det mer och mer börjat kännas som att facebook är ett arbetsredskap, framom ett ställe där jag hänger med mina vänner. Visst finns mina vänner på facebook, men sedan jag blev prästvigd och en offentlig person har jag fått många nya vänförfrågningar av människor jag inte ens känner. Så jag har behövt fundera över vilka förfrågningar jag godkänner och hur jag kategoriserar dem.

Min princip för att godkänna vänner på facebook är att jag i regel vill träffa dem personligen åtminstone en gång innan jag godkänner vänförfrågan. En annan princip är att jag åtminstone ska kunna prata bort ett par minuter kring väder och vind om vi springer på varandra någonstans. Hur jag kategoriserar mina facebookvänner behåller jag för mig själv, men jag har flera olika nivåer av närhet. Som du säkert förstår gör jag inlägg som inte alla kommer åt att se.  Somliga saker delar jag med mina närmaste vänner, andra saker skriver jag offentligt så att även den som inte finns på min vänlista kan se det.

Sen är ju facebook verkligen ett arbetsredskap också, eftersom jag är en del av redaktionen bakom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland (jo, det är ett hopplöst långt namn – vi vet!) och där gör jag regelbundet uppdateringar tillsammans med de andra redaktörerna. Det är ett rejält arbete som ligger bakom inläggen, så där är facebook verkligen inte ett “hänga med kompisarna”-ställe. Fast visst har ju redaktionen blivit mina vänner också…

Det här har gjort att mitt förhållande till facebook inte längre är så okomplicerat. Och då har jag inte ens pratat om all hemlig övervakning som facebook lär syssla med. Let’s not even go there! Ändå kan jag inte ens längre tänka mig att lämna facebook. För samtidigt som det känns lite jobbigt med facebook, så är det ett härligt enkelt sätt att hålla sig ajour med en massa saker. Till exempel är det lätt att berätta för alla att jag lagt upp ett nytt blogginlägg, som det här.

Ändå har jag en känsla av att jag spenderar allt för många timmar scrollande på telefonen för att kolla om det dykt upp nåt nytt i mitt flöde. Kanske jag borde införa lite principer för hur ofta jag får öppna facebook per dag också?

Hur ser ditt förhållande ut till facebook? Berätta gärna!