Giv mig ej sång om glans och guld och prakt

      5 kommentarer till Giv mig ej sång om glans och guld och prakt

Det var någon i mitt facebookflöde som frågade vilken psalm vännerna gillade mest. Flera svarade genast Giv mig ej glans. Jag kände hur nackhåren reste sig. Jag kan bara inte gilla den psalmen. Jag gillar betydelsen av orden men jag kan bara inte med psalmen.

När jag gick i lågstadiet var det visst min lärarinnas favoritpsalm och det känns som om det var den enda psalmen som gnatades vareviga jul. Många gånger om. Jättemånga gånger!

Du hör, det är den tolvåriga Janette som talar. Den sjöngs i mitt tycke allt för många gånger och tre verser var typ tre verser för mycket. Den hade kunnat bli ett vackert minne, men på nåt underligt sätt har psalmen satt sig på tvären i halsen på mig.

Så nu när jag har fått leda de vackraste julsångstillfällena och människor önskar den psalmen för den är den vackraste de vet önskar jag att jag kunde gå på toaletten under tiden. Nej, kanske inte så drastiskt, men jag blir inte översvallande glad. Å andra sidan har de ju varit tacksamt att ha en på något sätt underhållande historia att dra i samband med den psalmen.

Kanske det går med den som med en poplåt jag avskydde i tiderna, men nu gillar för att den påminner mig om glada svunna tider. Kanske jag genom att berätta att jag inte gillar psalmen kan skrubba av mig känslan lite grann? Den som lever och sjunger julpsalmer får se.

Har du någon julpsalm du inte gillar? Eller har du nåt minne du vill dela? Kommentera gärna!

Till hög, till låg, till rik, till arm,
kom glad och hjärtevarm!

5 thoughts on “Giv mig ej sång om glans och guld och prakt

 1. Nina

  Vi har väl samma skolerfarenhet gällande Giv mig ej glans…. Men jag har inget emot den utan kan bara konststera att till den julpsalmen kan jag iallafall orden, om du så skulle väcka mig mitt i natten ?.

  Till en av de vackraste julsångerna numera i vuxen ålder hör Sylvias julvisa. Den påminner mig om mommo som ocskå tyckte om den sången och julen.

 2. ANNIKA

  Nja, men en och annan har trott att Härlig är jorden i stället är Här ligger jorden och här ligger Guds himmel?. H från katedern. Och Trygga räkan är ju bra!

  1. Pastorn Post author

   Den finskspråkiga som gick i kyrkan vid första advent på svenska undrade varför Anna ropade… Huusi Anna?

 3. Fredrica

  Jag var helt av samma åsikt som du förut, kunde inte ALLS med Giv mig ej glans. Men jag börjar gilla den mer och mer för varje år som går. Av någon anledning har jag lite svårt för O, du saliga. Men kanske jag lär mig att tycka om den också i något skede?

  1. Pastorn Post author

   Åh, så skönt! Någon annan som inte älskar Giv mig ej glans! O, du saliga är nog också lite trist i mitt tycke.

Comments are closed.