Glädjen över att känna sig behövd

      Kommentarer inaktiverade för Glädjen över att känna sig behövd

För det mesta är mina lediga dagar måndag och tisdag, men en gång i månaden har jag ledigt veckoslut. Det betyder att jag en gång i månaden är ledig måndag-tisdag, jobbar 10 dagar och har sen ledigt lördag till tisdag. De här arbetspassen känns väldigt långa för mig. Just nu är jag inne på dag 7 av 10. På söndag kväll kände jag att jag ville åka hem till Nagu för att vara ledig ett par dagar, men då var det fem arbetsdagar kvar. Måndags morgonen var trög, men förra natten sov jag gott så i morse vaknade jag utvilad.

Och vilken härlig dag det blev! Jag fick inleda med att berätta julevangeliet med egna ord för de allra minsta barnen. Jag hade fem bilder och så hade jag gjort en kort punktlista så att jag skulle komma ihåg alla detaljer i rätt ordning. Barnen lyssnade noggrant och sen sjöng vi julsånger och åt julgröt.

Lite senare fick jag göra hembesök och dela ut julblommor till ensamboende äldre. Åh, denna härliga glädje över att bli ihågkommen! Fina samtal hade vi och så blev jag bjuden på det ena och det andra. Jag hade egentligen inte behövt bli bjuden på något alls, men faktum är att jag inte vill neka dessa ensamma glädjen att få bjuda prästen på något ätbart. För en del, speciellt gamla ensamma damer, är det livsviktigt att kunna bjuda på någonting. Det är rent av rörande att se hur glada de blir av att kunna vara värdinnor, så som de var förr i tiden.

Jag tror att vi som är unga och i arbetsför ålder har lätt att glömma bort hur viktigt det är få känna sig behövd. När man blir gammal och ensam är det inte längre någon som frågar efter ens kokkonst eller andra omsorger. Man förlorar kanske förmågan att ens sköta om sig själv! Det är frustrerande och irriterande att inte längre klara av det man gjort i en handvändning förr. Då blir det extra viktigt att någon gång få uppleva att man åter kan bjuda och att någon uppskattar det man gör.

Dagen avslutades sen med ett De vackraste julsångerna tillfälle. Vi var inte så många, men julsångerna klingade fint ändå och julstämning fick vi allihopa!

Tänk att det här är mitt arbete! Tänk att få betalt för att gör andra glada och kunna glädjas själv av alla härliga människomöten. Tack!